Dodaję ten prosty produkt do wody. Dzięki temu obiorę jajko na twardo w trzy sekundy!
Jajka w Wielkanoc są najważniejsze. Dodaję je do sałatki jarzynowej, kładę na nie majonez, ale przede wszystkim wrzucam do pysznego żurku. Niestety, obieranie jajek jest czasochłonne i dzieje się tak z wielu powodów. Szczególnie w święta wielkanocne chcemy szybko dostać się do wewnątrz i najlepiej, żeby jajo zachowało swój kształt. Samo białko jest bardzo delikatną tkanką przyklejającą się do skorupki. W czasie gotowania białko ścina się, przez co staje się elastyczne, a to niewątpliwie utrudnia oddzielenie go od skorupki. Kłopotem często staje się też błona maziowa. Przykleja się ona do białka. Warto też wiedzieć, że im starsze jajka, tym trudniej je obrać. Dzieje się tak, że białko w starszych jajach jest bardziej wodniste i jest po prostu kleiste.
Mądre życzenia wielkanocne 2024 - oryginalne, śmieszne, poważne i szczere
Jak szybko obrać jajka na Wielkanoc? Dodaję ten tani składnik!
Jajka w Wielkanoc wywołują największą radość u dzieci, które stukają się nimi mając nadzieję, że ich skorupka nie pęknie. Samo jajo symbolizuje odradzające się życie i płodność. Stukanie nimi od wieków ma na celu zapewnić szczęście oraz pomyślność w nadchodzącym roku. Tak czy inaczej zawsze musimy pozostawić kilkanaście nieobranych jajek i kilkanaście musimy obrać. Jak szybko obrać jajko na twardo? Świetnym trikiem jest umieszczenie ugotowanego jaka w słoiku, zalanie go zimną wodą, zakręcenie słoika pokrywką, energiczne potrząśnięcie słoikiem przez 10 sekund. Skorupka powinna szybko odchodzić od białka. Jest jednak dużo łatwiejszy patent, który corocznie się u mnie sprawdza.
Do garnka z wodą dodaj łyżeczkę soli na sześć jaj. Następnie umieść jajka w garnku i zagotuj wodę. Gotuj na twardo przez 10 do 12 minut. Następnie odcedź jajka, włóż je do zimnej wody, by zatrzymać proces ich gotowania. I to tyle! Obierz ciepłe jajka. Skorupka powinna z łatwością schodzić, a samo jajo zachowa swój kształt. Jeśli nie masz soli kuchennej możesz dodać sodę oczyszczoną. Nie ma za co dziękować!