popcorn

i

Autor: canva

domowy popcorn

Zrób sam w domu popcorn z masłem, a nie pożałujesz. Przepis jest banalnie prosty

2024-08-28 14:07

Kochasz popcorn i nie wyobrażasz sobie oglądania meczu lub serialu bez tej przekąski? Jeśli akurat nie masz nowej paczki w zapasie, albo chcesz poeksperymentować w kuchni - zrób popcorn w wersji domowej. W połączeniu z prawdziwym masłem, smakuje wyśmienicie, a do jego przygotowanie nie potrzebujesz mikrofalówki.

Domowy popcorn

Popcorn to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie, uwielbiana przez ludzi w każdym wieku. Jest idealny do chrupania podczas oglądania filmów, spotkań z przyjaciółmi, do meczu, czy po prostu jako szybka przekąska w ciągu dnia. Chociaż w sklepach dostępne są gotowe wersje popcornu, domowy ma swój niepowtarzalny smak. Popcorn jest pełnoziarnistą przekąską, bogatą w błonnik, co sprawia, że jest zdrowszy niż wiele innych popularnych przekąsek. Bez dodatku masła i dużej ilości soli jest niskokaloryczny, co czyni go świetnym wyborem dla osób dbających o linię, jednak powiedzmy sobie szczerze - z takimi dodatkami jest o wiele smaczniejszy.

ZOBACZ TAKŻE: Co zrobić do jedzenia na urodziny? Tymi przekąskami zaskoczysz swoich gości

Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej

Przepis na domowy popcorn z masłem

Jak zrobić domowy popcorn? Jednym z największych atutów tej przekąski jest jego łatwość i szybkość przygotowania. Wystarczy kilka minut i garść składników, aby cieszyć się smacznym, domowym popcornem. Nie potrzebujesz specjalnych urządzeń - wystarczy garnek, mikrofalówka, a w przypadku naszego przepisu tylko patelnia i folia aluminiowa. Przepis na domowy popcorn z masłem jest prosty i wymaga jedynie kilku podstawowych składników. Oto krok po kroku, jak go zrobić.

Składniki:

  • ziarna kukurydzy
  • pół kostki masła
  • sól

Przygotowanie:

  • na folii rozłóż ziarna kukurydzy, połóż połowę kostki masła i posyp wszystko solą
  • następnie folię z zawartością, przełóż kolejną folią i zabezpiecz brzegi, dokładnie je zaginając (patrz filmik poniżej)
  • na środku foli zrób delikatną dziurkę i przełóż całość na suchą patelnię i podgrzewaj kilka minut

Popcorn można łatwo dopasować do swoich gustów kulinarnych. Możesz dodać samą sól, karmel, czekoladę, zioła, przyprawy, ser czy nawet ostre dodatki, tworząc słodkie, słone lub pikantne wersje tej przekąski. Popcorn można też wykonać w garnku. Wystarczy rozgrzać w nim olej do 180°C, a następnie wrzucić kukurydzę i przykryć pokrywką. Cały czas podgrzewamy, często wstrząsając garnkiem, aż ziarna przestaną strzelać.

Sonda
Lubisz popcorn?