Jak rozpoznać, że arbuz jest słodki? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób, w końcu taki owoc jest najsmaczniejszy! Arbuz to jeden z najchętniej spożywanych owoców lata. Jego soczysty miąższ, słodki smak i wysoka zawartość wody sprawiają, że doskonale gasi pragnienie i orzeźwia w upalne dni. Można jeść go w kawałkach, zrobić z niego pyszną lemoniadę, lody albo zimne smoothie. Warto również wiedzieć, że arbuz w około 92% składa się z wody, co czyni go wyjątkowo niskokalorycznym owocem i w 100 g dostarcza zaledwie około 30 kalorii. Mimo to zawiera też wiele wartościowych substancji jak witaminę C, A (w postaci beta-karotenu), witaminy z grupy B, likopen i potas.
Arbuz jest najczęściej kupowanym owocem zaraz obok truskawek, czereśni i malin, jednak czasami trafiamy na słodkiego, a czasami na gorzkiego. Po czym poznać smacznego arbuza? Mam trik, który zawsze mi się sprawdza!
ZOBACZ TAKŻE: Oto najlepsza domowa lemoniada na upał. Gasi pragnienie i dobrze nawadnia
Słodki arbuz - jak rozpoznać?
Jak wybrać arbuza, który będzie słodki? Jest jeden trik, który dziś Ci zdradzę. Zawsze gdy idę na zakupy i mam ochotę wziąć arbuza, zwracam uwagę na jeden szczegół. Smaczny arbuz zawsze ma mniejszą "piętkę", cieńszą skórkę i tym samym więcej soku i lepszą konsystencję. Ten arbuz który ma większą "piętkę" jest niesmaczny i ma grubszą skórkę. Ten sposób jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Oto pozostałe triki w jaki sposób można sprawdzić, czy arbuz jest słodki:
- Plama od leżenia (tzw. "field spot") - szukaj żółtej lub pomarańczowej plamy na skórce. Jest to miejsce, gdzie arbuz leżał na ziemi. Im ciemniejsza i bardziej kremowa ta plama, tym dłużej arbuz dojrzewał na słońcu - a więc będzie słodszy. Biała plama = niedojrzały.
- Dźwięk przy stukaniu - postukaj palcami: dojrzały i soczysty arbuz wydaje głuchy, "pusty" dźwięk. Tępy lub zbyt głuchy dźwięk może oznaczać przejrzały lub zbyt wodnisty miąższ.
- Waga - wybierz arbuza, który wydaje się ciężki jak na swój rozmiar - to znak, że jest pełen soku.
- Kształt - idealny arbuz ma regularny, owalny lub kulisty kształt. Nierówny, garbaty może oznaczać, że dojrzewał nierównomiernie i może być mniej słodki.
- Skórka - szukaj matowej, niebłyszczącej skórki - błyszcząca może wskazywać na niedojrzałość. Skórka powinna być jędrna i trudna do zarysowania paznokciem.
- Widoczne "żyłki" i ciemne plamki - małe brązowe plamki lub "sieć" (żyłki) na skórce to znak, że pszczoły wielokrotnie zapylały ten owoc, a to zazwyczaj oznacza więcej cukru i słodyczy!