Co zrobić do jedzenia w majówkę? Taką zagwozdkę ma każdy kto organizuje wiosennego grilla. Oczywiście na ruszcie musi pojawić się kiełbasa, karkówka, skrzydełka i szaszłyki. Niektórzy na ogniu pieką też chleb i czosnek z masłem, który po wyjęciu ze sreberka niesie fenomenalny aromat! Majówka to magiczny okres, który w polskim kalendarzu zajmuje szczególne miejsce. To trzydniowy weekend, którego od lat wyczekuje się z niecierpliwością, tym bardziej, że wypada on w maju. Dla wielu ten wolny czas oznacza relaks, odpoczynek i spotkania z bliskimi. Fenomen majówki tkwi przede wszystkim w jej symbolicznym znaczeniu - jest to moment przełomowy, który oznacza początek prawdziwej wiosny i zbliżającego się letniego sezonu. Podczas majówki wyjeżdżamy w piękne strony Polski lub organizujemy grille na działce ze znajomymi i rodziną.
ZOBACZ TAKŻE: Te dania będą królowały podczas Majówki 2024. Absolutny hit!
Banany z grilla, czyli słodka przekąska na majówkę 2024
Okazuje się, że na grillu nie musimy umieszczać tylko i wyłącznie kiełbasy. Możemy położyć też coś na deser, a my proponujemy Wam przepyszne banany, które robi się w mgnieniu oka. Są pyszne i mogą mocno zaskoczyć Twoich gości. Jak się robi banany z grilla? To banalnie prosta przekąska. Wystarczy, że banany które są jeszcze w skórce natniesz wzdłuż, a następnie w tym przedziałku umieścisz kostki czekolady. Następnie banany zawijasz w srebrną folię i grillujesz. Po około 10-15 minutach, czekolada powinna się już rozpuścić, a banany na pewno zmiękną - pychota! Taki deser jedz łyżeczką, lecz najpierw delikatnie przez ścierkę lub rękawicę kuchenną odsłoń sreberko, aby się nie poparzyć.
ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? O tych korzyściach na pewno nie wiedziałeś