Co dodać do rosołu żeby był dobry? Takie pytanie rodzi się w głowie niejednej pani domu. Rosół to jedno z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych dań kuchni polskiej, który często pojawia się na stołach podczas rodzinnych obiadów, a także jako lekarstwo na przeziębienia i osłabienia. W wielu polskich domach istnieje także zwyczaj, że rosół gotuje się w niedzielę, a kilka dni później na pozostałym bulionie robi się pomidorową. Znajome? Nic dziwnego! Historia rosołu w Polsce sięga czasów średniowiecza. Początkowo przygotowywany był głównie z drobiu, szczególnie z kury, której mięso uważane było za wyjątkowo delikatne i zdrowe. W miarę upływu czasu rosół stał się bardziej zróżnicowany, a do jego przygotowania zaczęto używać także innych mięs, takich jak wołowina czy cielęcina, albo zaczęto robić rosół na bulionie tylko warzywnym.
ZOBACZ TAKŻE: Przestałam marnować jedzenie i mięso z rosołu wykorzystuje na różne sposoby. Obiad wychodzi przepyszny!
Przepis na pyszny rosół. Dodaj to warzywo, a będziesz zachwycony!
Jak zrobić dobry rosół? Podstawą tradycyjnego polskiego rosołu jest mięso oraz warzywa. Proces jego przygotowania nie jest zbyt skomplikowany, jednak wymaga cierpliwości, gdyż zupa ta powinna gotować się przynajmniej 3-4 godziny. Jak dobrze wiemy za kolor rosołu odpowiada marchewka, a także mięso. Niektórzy gdy chcą, aby ich zupa miała piękny złoty kolor dodają także sklepowe buliony w słoiczkach lub kostki rosołowe, albo odrobinę kurkumy w proszku. Jeśli jednak chcesz postawić na zdrowy rosół bez ulepszaczy, możesz dodać do zupy cebulę. Dzięki niej smak rosołu i aromat będą jeszcze intensywniejsze. Możesz dodać cebulę zwykłą lub delikatnie opaloną na ogniu, co w zupie zrobi niesamowitą robotę! Warto również wiedzieć, że charakterystyczną, złocisto-brązową barwę rosołu i niepodrabiany smak daje też cebula wrzucona do zupy w łupinie.
Polecany artykuł: