Serowymi specjałami może się pochwalić wiele krajów. Trudno wyobrazić sobie bez nich kuchnię francuską czy szwajcarską. Polska też ma swoje serowe tradycje, z których może być dumna. Jednak włoskie sery są absolutnie wyjątkowe i próżno szukać kraju, który dorównałby słonecznej Italii pod względem smaku i różnorodności serowych rarytasów. Jest ich tak wiele, że momentami trudno połapać się w ich terminologii, właściwościach i przeznaczeniu. Jeżeli dopiero stawiasz pierwsze kroki świecie włoskiej kuchni, nasze zestawienie z pewnością ci pomoże. Oto najpopularniejsze sery rodem z Włoch, które warto znać.
Ricotta
Ten aksamitny, kremowy serek wyglądem przypomina trochę nasz tradycyjny twaróg. Jednak ricotta jest bardziej kremowa i nie zawiera w składzie soli. Przygotowuje się ją z serwatki po innych serach podpuszczkowych. Ricotta ma pyszny, subtelny, lekko słodki smak i drobnoziarnistą, gęstą formułę. Daje ogromne pole do popisu w kuchni. Można wykorzystać ją jako dodatek do pieczywa, sałatek czy deserów na zimno. Świetnie sprawdza się także w wypiekach i daniach na gorąco. To ser o ogromnym potencjale, który warto mieć w lodówce.
Mozzarella di bufala
Jej wyborny smak nie może się równać z dobrze znaną, twardą mozzarellą, którą kupujemy w supermarketach. Włoski ser z bawolego mleka wygląda jak dobrze znana biała kulka, jednak niespodzianka kryje się w jego wnętrzu. Miękki, kremowy środek rozpływa się po przekrojeniu sera na pół, zaostrzając apetyt i obiecując wyjątkowe doznania smakowe. Spróbuj, a nie rozczarujesz się. To wyborny dodatek do przystawek sałat, makaronów i pizzy.
Gorgonzola
Charakterystyczny, wyrazisty smak tego dojrzewającego sera pleśniowego zna chyba każdy. Smakosze uznają go za jeden z najszlachetniejszych w swoim rodzaju. Nie jest to jednak specjał dla każdego. Nawet zagorzali miłośnicy serów pleśniowych mają niekiedy trudności z jego smakiem i aromatem. Istnieją dwie odmiany sera gorgonzola - słodki i ostry. Ten pierwszy dojrzewa krócej, jest kremowy, miękki i łagodny. Doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa. Ostra gorgonzola dojrzewa co najmniej trzy miesiące. To ser o twardej konsystencji, można go bez trudu pokroić. Najczęściej spotkamy go w sałatkach, makaronach i pizzy.
Parmiggiano reggiano
Ser potocznie zwany parmezanem, to włoski klasyk o szerokim zastosowaniu. Zalicza się do grupy serów twardych, podpuszczkowych. Włosi dodają go do zup, past, pizzy, zapiekanek warzywnych, a także serwują jako przekąskę do win. Parmezan uznawany jest za króla serów i za jeden z najsmaczniejszych jego gatunków. Bardzo podobne właściwości ma też grana padano, jednak ten ser dojrzewa krócej, ma delikatniejszy smak i jest znacznie tańszy. Może jednak stanowić godny zamiennik parmezanu w kuchni.