faworki

i

Autor: pixabay.com

ekspresowe faworki

Faworki z ciasta francuskiego to uczta dla podniebienia! Zrób ekspresowe słodkości na Tłusty Czwartek

2024-02-08 8:20

Szybko, dietetycznie i bez "smrodzenia" olejem w domu? Jest na to sposób! Jeśli masz ochotę zjeść w Tłusty Czwartek faworki mamy dla Ciebie ekspresowy przepis, który od razu skradnie Twoje serce. Faworki z ciasta francuskiego są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim mają mniej kalorii, ponieważ można upiec je w piekarniku!

Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego pokocha każdy! Nie dość, że można je przygotować w ekspresowym tempie, to jeszcze zamiast smażyć je na oleju, możemy włożyć do piekarnika. Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego? To banalnie proste. Tłusty czwartek rządzi się swoimi prawami. Tego dnia wszystkie słodkości mają "zero kalorii", a my chętnie korzystamy z opcji jedzenia przeróżnych pączków, obwarzanków i... chrustu. Mowa oczywiście o faworkach, które są delikatne, obsypane cukrem pudrem, a ich cena w piekarniach zwala z nóg! W niektórych punktach za kilogram faworków można zapłacić nawet 100 złotych. Jeśli cena Was zszokowała, a sami nie chcecie spędzać pół dnia w kuchni, mamy dla Was przepis na szybkie faworki.

ZOBACZ TAKŻE: Przepis na pączki Magdy Gessler. Zrób je w domu, a nie pożałujesz!

Kuchenne rewolucje. Jak radzą sobie resteuracje, które ratowała Magda Gessler

Szybki przepis na faworki

Faworki z ciasta francuskiego w piekarniku to przekąska, którą zrobisz błyskawicznie! Przepis jest banalnie prosty, a w dodatku tani i szybki, ponieważ możesz zrobić je (razem z pieczeniem) w 15 minut. Gotowe ciasto francuskie kupisz w każdym sklepie na tzw. lodówkach. Markety oferują także ciasta z mniejszą ilością cukru, które mają wówczas mniej kalorii.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i połóż na czystym, suchym blacie - bądź stolnicy.
  2. Przetnij ciasto nożykiem na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie każdy pasek skróć.
  3. Każdy pasek natnij w środku prostą linią na długość ok. 4 cm.
  4. Następnie złap za jeden koniec, przełóż go przez otwór na środku i wywiń na zewnątrz.
  5. Faworki umieść na blaszce do pieczenia (możesz też posmarować je cienką warstwą roztrzepanego żółtka).
  6. Nasze ciastka pieczemy około 10 minut do zarumienienia w 200 st. Celsjusza.
  7. Wyjmij z piekarnika, poczekaj aż przestygną, a na koniec posyp faworki cukrem pudrem. Gotowe!

Smacznego!

Jakim pączkiem jestes? QUIZ na Tłusty Czwartek

Pytanie 1 z 8
W Tłusty Czwartek objadam się...
Listen on Spreaker.