Krem sułtański to niebo dla podniebienia. Jak zrobić kultowy przepis z czasów PRL? To bardzo proste. Nie od dziś wiadomo, że gdy przychodzą goście na stole pojawiają się słodkości. Niektórzy na tę okazję wybierają ciasto, jeszcze inni serwują pralinki, a gdy jest ciepło podają lody w pucharkach z bitą śmietaną i truskawkami. Pomysłów na ugoszczenie znajomych jest wiele i takie przyjmowanie gości zapisało się już w naszej tradycji lata temu. Za czasów PRL-u nie było łatwo, jednak ludzie często się spotykali i gościli w domowym zaciszu. Jednym z najpopularniejszych deserów, który wówczas pojawiał się na stole był krem sułtański. Delikatna, lekka i niesamowicie smaczna przekąska na słodko, w wielu osobach pobudza dawne wspomnienia.
ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? O tych korzyściach na pewno nie wiedziałeś
Krem sułtański z PRL - PRZEPIS
Jak zrobić prawdziwy krem sułtański? Ten deser robi się naprawdę szybko, a po jednym kęsie - rozpływa się w ustach! Oto dokładny przepis na krem sułtański:
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% dobrze schłodzonej,
- 60 g rodzynek,
- 80 ml rumu,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki kakao,
- bezy do dekoracji (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności rodzynki zalej rumem i odstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia ubij z cukrem pudrem na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę, po czym 1/3 masy przełóż do innej miski i wymieszaj z kakao.
- Wyjmij pucharki i na ich dno wysyp namoczone rodzynki. Następnie połóż biały krem, posyp go rodzynkami i nałóż kolejną warstwę kremu, jednak tym razem brązową.
- Krem z kakao posyp rodzynkami i na wierzch daj kleks z bitej śmietany.
- Obsyp deser pokruszonymi bezami.
Ważne! Krem sułtański należy przechowywać w lodówce i podawać schłodzony.
Polecany artykuł: