deser

i

Autor: pixabay.com

DESER

Słodki deser, który w PRL-u jedli kiedyś wszyscy. Sprawdź jak zrobić krem sułtański

2024-04-09 11:33

Podawany w pucharkach, składający się z dosłownie kilku składników. Taki jest właśnie kultowy deser z czasów PRL, czyli krem sułtański. Jak go zrobić? To banalnie proste. Dzięki takiej uczcie wiele osób może przypomnieć sobie stare, dobre czasy.

Krem sułtański to niebo dla podniebienia. Jak zrobić kultowy przepis z czasów PRL? To bardzo proste. Nie od dziś wiadomo, że gdy przychodzą goście na stole pojawiają się słodkości. Niektórzy na tę okazję wybierają ciasto, jeszcze inni serwują pralinki, a gdy jest ciepło podają lody w pucharkach z bitą śmietaną i truskawkami. Pomysłów na ugoszczenie znajomych jest wiele i takie przyjmowanie gości zapisało się już w naszej tradycji lata temu. Za czasów PRL-u nie było łatwo, jednak ludzie często się spotykali i gościli w domowym zaciszu. Jednym z najpopularniejszych deserów, który wówczas pojawiał się na stole był krem sułtański. Delikatna, lekka i niesamowicie smaczna przekąska na słodko, w wielu osobach pobudza dawne wspomnienia.

ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? O tych korzyściach na pewno nie wiedziałeś

Jej hit „Od dziś” śpiewała cała Polska. Paulla Ignasiak nie przypomina już dawnej siebie

Krem sułtański z PRL - PRZEPIS

Jak zrobić prawdziwy krem sułtański? Ten deser robi się naprawdę szybko, a po jednym kęsie - rozpływa się w ustach! Oto dokładny przepis na krem sułtański:

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% dobrze schłodzonej,
  • 60 g rodzynek,
  • 80 ml rumu,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • bezy do dekoracji (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności rodzynki zalej rumem i odstaw na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia ubij z cukrem pudrem na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę, po czym 1/3 masy przełóż do innej miski i wymieszaj z kakao.
  3. Wyjmij pucharki i na ich dno wysyp namoczone rodzynki. Następnie połóż biały krem, posyp go rodzynkami i nałóż kolejną warstwę kremu, jednak tym razem brązową.
  4. Krem z kakao posyp rodzynkami i na wierzch daj kleks z bitej śmietany.
  5. Obsyp deser pokruszonymi bezami.

Ważne! Krem sułtański należy przechowywać w lodówce i podawać schłodzony.