Słodki deser, który w PRL-u jedli kiedyś wszyscy. Sprawdź jak zrobić krem sułtański

2024-04-09 11:33

Podawany w pucharkach, składający się z dosłownie kilku składników. Taki jest właśnie kultowy deser z czasów PRL, czyli krem sułtański. Jak go zrobić? To banalnie proste. Dzięki takiej uczcie wiele osób może przypomnieć sobie stare, dobre czasy.

deser

i

Autor: Pixabay.com

Krem sułtański to niebo dla podniebienia. Jak zrobić kultowy przepis z czasów PRL? To bardzo proste. Nie od dziś wiadomo, że gdy przychodzą goście na stole pojawiają się słodkości. Niektórzy na tę okazję wybierają ciasto, jeszcze inni serwują pralinki, a gdy jest ciepło podają lody w pucharkach z bitą śmietaną i truskawkami. Pomysłów na ugoszczenie znajomych jest wiele i takie przyjmowanie gości zapisało się już w naszej tradycji lata temu. Za czasów PRL-u nie było łatwo, jednak ludzie często się spotykali i gościli w domowym zaciszu. Jednym z najpopularniejszych deserów, który wówczas pojawiał się na stole był krem sułtański. Delikatna, lekka i niesamowicie smaczna przekąska na słodko, w wielu osobach pobudza dawne wspomnienia.

ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? O tych korzyściach na pewno nie wiedziałeś

Jej hit „Od dziś” śpiewała cała Polska. Paulla Ignasiak nie przypomina już dawnej siebie

Krem sułtański z PRL - PRZEPIS

Jak zrobić prawdziwy krem sułtański? Ten deser robi się naprawdę szybko, a po jednym kęsie - rozpływa się w ustach! Oto dokładny przepis na krem sułtański:

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% dobrze schłodzonej,
  • 60 g rodzynek,
  • 80 ml rumu,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • bezy do dekoracji (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności rodzynki zalej rumem i odstaw na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia ubij z cukrem pudrem na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę, po czym 1/3 masy przełóż do innej miski i wymieszaj z kakao.
  3. Wyjmij pucharki i na ich dno wysyp namoczone rodzynki. Następnie połóż biały krem, posyp go rodzynkami i nałóż kolejną warstwę kremu, jednak tym razem brązową.
  4. Krem z kakao posyp rodzynkami i na wierzch daj kleks z bitej śmietany.
  5. Obsyp deser pokruszonymi bezami.

Ważne! Krem sułtański należy przechowywać w lodówce i podawać schłodzony.