Gorzka czekolada od lat odpycha od siebie wiele osób. Powód? Oczywiście brak wyczuwalnej słodyczy, jak jest to w przypadku czekolady mlecznej. Okazuje się, że warto sięgać po gorzką wersję, ponieważ ma ona wiele cennych składników i właściwości, a w dodatku uznawana jest za zdrowszą alternatywę dla słodyczy. Gorzka czekolada bogata jest w białka, peptydy, witaminy B2, B3, B5, B6, B9 oraz potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, selen, mangan, wapń. Warto również wiedzieć, że jedna kostka gorzkiej czekolady ma średnio 30-36 kcal, natomiast jej indeks glikemiczny wynosi 22. Co daje codzienne jedzenie gorzkiej czekolady? Okazuje się, że naprawdę bardzo dużo!
ZOBACZ TAKŻE: Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Niezawodny sposób, który pokochały Polki
Gorzka czekolada - właściwości
Czy warto jeść gorzką czekoladę? Odpowiedź jest prosta - oczywiście, że tak. W ziarnach kakao zawarte są polifenole, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, a dodatkowo "walczą" z wolnymi rodnikami, które nie dość, że przyspieszają proces starzenia komórek, to jeszcze odpowiadają za rozwój wielu chorób, między innymi nowotworów. Warto jeść gorzką czekoladę także z innych względów:
- gorzka czekolada chroni przed chorobami neurologicznymi - korzystnie wpływa również na pracę mózgu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym Parkinsona i Alzheimera
- jest świetnym odpowiednikiem słodyczy dla osób z insulinoopornością. Gorzka czekolada pomaga regulować gospodarkę węglowodanową
- masz zły humor? Sięgnij po gorzką czekoladę! Nie tylko poprawia samopoczucie, ale nawet wywołuje efekt przeciwbólowy.
- jedzenie gorzkiej czekolady pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy naczyń tętniczych
- spożywanie gorzkiej czekolady poprawia stan flory jelitowej.
Podsumowując, oddziaływanie czekolady na organizm człowieka jest bardzo korzystny. Najlepiej jest jednak spożywać gorzką czekoladę, która ma w składzie co najmniej 70% zawartości masy kakaowej.
Polecany artykuł: