Połóż ten dodatek na kanapki, a nie pożałujesz. Nie każdy wie, że ta roślina to owoc

2025-07-31 12:57

31 lipca wypada nietypowy Międzynarodowy Dzień Awokado. Zielona przysmak to nie tylko pyszny dodatek do kanapek, ale i bogate źródło zdrowych tłuszczy. Owoc, często mylony przez ludzi z warzywem, zyskuje coraz większą popularność dzięki swoim walorom smakowym i odżywczym. Warto włączyć go do codziennej diety!

Połóż ten dodatek na kanapki i nie pożałujesz. Nie każdy wie, że ta roślina to owoc

i

Autor: Freepik.com

Awokado, a właściwie - smaczliwka wdzięczna, pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że idealnie komponuje się z różnymi potrawami. Ciekawostką jest nietypowe święto wymyślone dla promocji awokado - wypada ono w ostatnim dniu lipca.

Włoski szef kuchni Daniele Noé dla SE komentuje makaron z truskawkami. Iga Świątek uwielbia to danie

Awokado dla zdrowia i urody

Awokado to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawarte w nim tłuszcze jednonienasycone pomagają obniżyć poziom LDL (tzw. złego cholesterolu) i podwyższyć poziom HDL (tzw. dobrego cholesterolu), co zmniejsza ryzyko chorób serca. Ponadto, awokado jest bogate w antyoksydanty.

Regularne spożywanie posiłków zawierających ten wciąż dość egzotyczny produkt może poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci. Witamina E działa nawilżająco i regenerująco na skórę, a witaminy z grupy B wspomagają wzrost włosów i paznokci. Zielony owoc zawiera również witaminy K i C oraz potas.

Zobacz też: Kasza to samo zdrowie. Poznaj najpopularniejsze gatunki

Jak wykorzystać awokado w kuchni? Oto inspiracje

Awokado to niezwykle wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu przepisach. Oprócz klasycznego guacamole - warto spróbować awokado w sałatkach, smoothie, a nawet jako składnik deserów. Popularne jest również smarowanie pieczywa rozgniecionym awokado z dodatkiem soli i pieprzu. Awokado doskonale komponuje się z jajkami, łososiem, pomidorami czy kolendrą. To wszystko idealnie składa się na pyszne i zdrowe kanapki. Awokado można również wykorzystać do przygotowania wegańskich sosów czy majonezu. Z ciekawą propozycją przychodzi serwis Beszamel.se.pl, przedstawiając przepis na marynowane awokado.

Międzynarodowy Dzień Awokado - 31 lipca. To nie warzywo, ale owoc!

Dla Azteków zielony owoc był symbolem miłości i rozrodczości. Amerykańska cywilizacja uważała je - ze względu na charakterystyczny kształt - za afrodyzjak. Dodatkowo, awokado rośnie czasem na drzewie w parach, co również pasuje do miłosnej symboliki. By wypromować roślinę na świecie, kalifornijska firma Model Meals ogłosiła w 2017 roku, że dzień 31 lipca będzie obchodzony jako Międzynarodowy Dzień Awokado. Co ważne, wykorzystywane przez nas w kuchni awokado nie jest, wbrew pozorom, warzywem. Mimo nietypowego jak na owoce smaku - jest owocem smaczliwki wdzięcznej, drzewa.

Quiz. Śniadania w PRL-u. To nie będzie bułka z masłem! Wymiękniesz na 6 pytaniu!
Pytanie 1 z 10
Na śniadania jadano głównie zupy mleczne. Z czym je podawano?
ODKRYWCZYNIE ZNACZEŃ horoskopy hieroglify hasztagi
Alchemia Współczesna - Jung, Sny i Magia Akupunktury. Odkrywczynie Znaczeń