Spis treści
Awokado, a właściwie - smaczliwka wdzięczna, pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Jego kremowa konsystencja i delikatny smak sprawiają, że idealnie komponuje się z różnymi potrawami. Ciekawostką jest nietypowe święto wymyślone dla promocji awokado - wypada ono w ostatnim dniu lipca.
Awokado dla zdrowia i urody
Awokado to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawarte w nim tłuszcze jednonienasycone pomagają obniżyć poziom LDL (tzw. złego cholesterolu) i podwyższyć poziom HDL (tzw. dobrego cholesterolu), co zmniejsza ryzyko chorób serca. Ponadto, awokado jest bogate w antyoksydanty.
Regularne spożywanie posiłków zawierających ten wciąż dość egzotyczny produkt może poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci. Witamina E działa nawilżająco i regenerująco na skórę, a witaminy z grupy B wspomagają wzrost włosów i paznokci. Zielony owoc zawiera również witaminy K i C oraz potas.
Zobacz też: Kasza to samo zdrowie. Poznaj najpopularniejsze gatunki
Jak wykorzystać awokado w kuchni? Oto inspiracje
Awokado to niezwykle wszechstronny składnik, który można wykorzystać w wielu przepisach. Oprócz klasycznego guacamole - warto spróbować awokado w sałatkach, smoothie, a nawet jako składnik deserów. Popularne jest również smarowanie pieczywa rozgniecionym awokado z dodatkiem soli i pieprzu. Awokado doskonale komponuje się z jajkami, łososiem, pomidorami czy kolendrą. To wszystko idealnie składa się na pyszne i zdrowe kanapki. Awokado można również wykorzystać do przygotowania wegańskich sosów czy majonezu. Z ciekawą propozycją przychodzi serwis Beszamel.se.pl, przedstawiając przepis na marynowane awokado.
Międzynarodowy Dzień Awokado - 31 lipca. To nie warzywo, ale owoc!
Dla Azteków zielony owoc był symbolem miłości i rozrodczości. Amerykańska cywilizacja uważała je - ze względu na charakterystyczny kształt - za afrodyzjak. Dodatkowo, awokado rośnie czasem na drzewie w parach, co również pasuje do miłosnej symboliki. By wypromować roślinę na świecie, kalifornijska firma Model Meals ogłosiła w 2017 roku, że dzień 31 lipca będzie obchodzony jako Międzynarodowy Dzień Awokado. Co ważne, wykorzystywane przez nas w kuchni awokado nie jest, wbrew pozorom, warzywem. Mimo nietypowego jak na owoce smaku - jest owocem smaczliwki wdzięcznej, drzewa.