wielkanoc

Nie tylko babki i mazurki — jakie ciasta przygotować na Wielkanoc?

2025-04-17 15:45

Wielkanoc to święta głęboko zakorzenione w polskiej tradycji – również tej kulinarnej. Na stołach królują żurki, jaja w wielu postaciach, pasztety, a na deser babki i mazurki. Te ostatnie, choć piękne i symboliczne, bywają przewidywalne. Współczesna kuchnia daje jednak możliwość, by nie rezygnując z ducha świąt, wprowadzić do menu coś bardziej świeżego, oryginalnego, a zarazem uroczystego. Poniżej przestawiamy sprawdzone przepisy na pyszne ciasta wielkanocne, które z pewnością urozmaicą świąteczne menu.

Nie tylko babki i mazurki

i

Autor: mat. klienta

Ciasto jajko sadzone

Pierwszą propozycją jest ciasto jajko sadzone, czyli prawdziwa zabawa formą i smakiem. Choć wygląda jak typowe śniadaniowe danie, w rzeczywistości to lekki, kremowy deser, który idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Sernikowa masa, morelowe „żółtko” i biszkopty tworzą razem pyszny wypiek, który z powodzeniem może konkurować z babkami i mazurkami wielkanocnymi.

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej
  • 300 g brzoskwiń w puszce
  • 700 ml wody

Przygotowanie: W 400 ml wrzątku rozpuszczamy dwa opakowania galaretki cytrynowej, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z przestudzoną galaretką. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na dnie formy układamy biszkopty i wykładamy masę serową, po czym wstawiamy do lodówki. W 350 ml wrzątku rozpuszczamy ostatnie opakowanie galaretki i studzimy. Na schłodzone ciasto układamy połówki brzoskwiń i zalewamy je galaretką. Całość ponownie chłodzimy przez około 2 godziny, aż stężeje.

Zuccotto al limone

To ciasto to hołd dla włoskiej tradycji – i świetny dowód na to, że wielkanocne wypieki nie muszą być ciężkie. Zuccotto al limone zachwyca swoją lekkością i cytrynowym aromatem, będąc elegancką alternatywą dla typowych drożdżowych wypieków, takich jak babki wielkanocne. Choć forma przypomina klasyczną babę, smak zdecydowanie odbiega od tego, co zwykle kojarzy się z tradycyjnymi ciastami wielkanocnymi.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 300 g biszkoptów podłużnych

Przygotowanie: Śmietankę ubijamy z 100 g cukru pudru, dodajemy skórkę z dwóch cytryn, sok z jednej oraz mascarpone, a następnie krótko miksujemy. Miskę o średnicy ok. 18 cm wykładamy folią spożywczą. W osobnym naczyniu rozpuszczamy pozostały cukier puder w wodzie i mieszamy z sokiem z cytryny, po czym krótko maczamy w tym biszkopty, by zmiękły. Dno i boki miski wykładamy namoczonymi biszkoptami, nakładamy masę cytrynową, wyrównujemy i przykrywamy wierzch suchymi biszkoptami. Całość zabezpieczamy folią i chłodzimy w lodówce przez 3 godziny.

Wegańskie ciasto marchewkowe

Dla tych, którzy szukają alternatyw dla klasyki, wegańskie ciasto marchewkowe to doskonały wybór. Nie zawiera ani jajek, ani nabiału, a mimo to nie traci nic ze swojej puszystości czy smaku. To także świetny pomysł na urozmaicenie zestawu wielkanocnych ciast, szczególnie jeśli wśród gości są osoby na diecie roślinnej.

Składniki:

  • 180 ml napoju roślinnego z orzecha laskowego
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 200 ml oleju
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 2 marchewki
  • 200 g cukru drobnego
  • 100 g ulubionych orzechów
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie: ¾ szklanki napoju roślinnego podgrzewamy, mieszamy z mielonym siemieniem lnianym i odstawiamy na 15 minut. Olej ucieramy z cukrem, dodajemy namoczone siemię i miksujemy. Suche składniki mieszamy i łączymy z mokrymi. Dodajemy startą marchewkę oraz posiekane orzechy, całość delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy (ok. 20 cm) i pieczemy 45 minut w 180°C. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Cytrynowe blondie

Jeśli chcesz połączyć elegancję z klasyką, cytrynowe blondie to wyjątkowe ciasto, które powinno znaleźć się na Twoim wielkanocnym stole. Choć różni się od klasycznych ciast drożdżowych i ciasteczek wielkanocnych, ma w sobie wszystko, co potrzebne do tego, by zachwycić gości – wilgotny środek i aksamitną polewę na wierzchu.

Składniki:

  • 240 g masła
  • 220 g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • skórka z dwóch cytryn
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Polewa:

  • 125 g serka śmietankowego
  • 50 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • skórka z jednej cytryny

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy jajka, skórkę i sok z cytryn, miksujemy krótko, po czym wsypujemy mąkę i sól, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. W międzyczasie miksujemy składniki polewy. Wystudzone ciasto smarujemy przygotowanym lukrem.

Ciasta na Wielkanoc — podsumowanie

Choć klasyczne ciasta wielkanocne mają swoje niezaprzeczalne miejsce na świątecznym stole, warto otworzyć się na nowości. Święta to przecież idealny czas, by eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Nasze propozycje pokazują, że świąteczne wypieki mogą być jednocześnie zabawne, eleganckie i pełne świeżości. Warto więc w tym roku sięgnąć po mniej oczywiste przepisy, by zaskoczyć gości i samemu odkryć, jak wiele radości może dać nowoczesne podejście do wielkanocnych tradycji.

Więcej inspiracji na tradycyjne i nowoczesne wypieki wielkanocne znajdziesz na stronie: https://uwielbiam.pl/przepisy/ciasta-na-wielkanoc. Niech te święta będą pyszne, radosne i pełne kulinarnych odkryć!

Artykuł Sponsorowany