zupa grzybowa

i

Autor: pexels

jesienne smaki

Najlepsza zupa grzybowa zabielana śmietaną. Każdy kto jej spróbuje, błaga mnie o przepis!

2024-10-16 15:23

Nie ma nic lepszego w jesienne dni niż talerz gorącej zupy grzybowej. Przygotowywana z sezonowych, świeżych grzybów, zabielana śmietaną, staje się prawdziwym rarytasem, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć! Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń, a każdy, kto raz jej spróbował, prosi o dokładkę i przepis.

Zupa grzybowa zabielana śmietaną to prawdziwy klasyk kuchni polskiej, który idealnie wpisuje się w jesienno-zimowy klimat. Aromatyczna, sycąca, pełna smaków lasu – nic dziwnego, że każdy, kto jej spróbuje, od razu chce poznać przepis. Serwując ją na rodzinnym stole, gwarantujesz sobie pochwały i prośby o dokładkę! W czym tkwi sekret? Dlaczego grzybowa z mojego przepisu jest tak dobra?

Sekret zupy grzybowej tkwi w prostocie składników i bogactwie smaków, które łączą się w harmonijną całość. Świeżo zebrane grzyby, gotowane w aromatycznym bulionie, uwalniają swoje najlepsze walory smakowe, ale dodatkowo gdy są podsmażone na prawdziwym maśle z cebulką. Oprócz tego dodatek śmietany nadaje jej delikatności, jedwabistej konsystencji i lekkiej kwaskowatości, która idealnie komponuje się z głębokim aromatem grzybów. To połączenie sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów!

ZOBACZ TAKŻE: Przepis na Pumpkin Spice Latte. Jesienna kawa, którą zrobisz sam w domu

Czy warto jeść grzyby?

Zupa grzybowa zabielana śmietaną - PRZEPIS

Co dodać do zupy grzybowej, żeby była smaczna? Nie kombinuj, tylko zapoznaj się z moim przepisem na zupę z grzybów, a nie pożałujesz!

Składniki:

  • świeże grzyby
  • ziemniaki (możesz też zrobić z makaronem)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • śmietana 18% i 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

ZOBACZ TAKŻE: Czy można mrozić surowe grzyby, czy lepiej najpierw je ugotować? Odpowiadamy

Przygotowanie:

  • Świeże grzyby dokładnie oczyść, opłucz, a następnie pokrój na kawałki i odgotuj. Następnie na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
  • W garnku zagotuj bulion, dodaj do niego pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki w kostkę i kawałki selera. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aby warzywa lekko zmiękły.
  • Po tym czasie do bulionu z warzywami dodaj podsmażone grzyby. Gotuj całość przez 10-15 minut, aby smaki dobrze się połączyły.
  • W kubku lub misce zahartuj śmietanę 18% z kilkoma łyżkami gorącej zupy - wystarczą 3 łyżki. Następnie wlej śmietanę do zupy, ciągle mieszając. Dodaj też odrobinę śmietanki 30%, aby jeszcze bardziej podkręcić jej smak.
  • Dopraw solą, pieprzem do smaku (Jeśli lubisz, możesz dodać szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej, która podkreśli grzybowy aromat). Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut, ale już nie doprowadzaj do wrzenia, aby pozostała aksamitna.

Zupę grzybową najlepiej serwować z drobno posiekaną natką pietruszki na wierzchu. Można ją podać z ziemniakami, które razem z marchewką, selerem i pietruszką wrzucimy do gotowanie, lub z makaronem - jednak ten nakładamy świeżo ugotowany do talerza i dopiero zalewamy zupą.

QUIZ. Które grzyby są jadalne? 10/10 oznacza, że w lesie dasz sobie radę!
Pytanie 1 z 10
Czy borowik ponury jest jadalny? (fot. Stephane Vitzthum/Bios Photo/East News)
Borowik ponury