Magda Gessler to ceniona restauratorka i gospodyni "Kuchennych rewolucji", które od lat emitowane są na antenie TVN. 72-latka pomaga właścicielom restauracji wyjść z kłopotów i nie tylko zmienia nazwę ich knajpy, ale także wprowadza nowe menu, nowe smaki i niekiedy uczy ich nawet gotować. Oprócz tego Gessler prowadzi swoje biznesy w Warszawie, m.in. "U Fukiera" na warszawskiej Starówce, czy też słynny "Słodki słony" i specjalizuje się głównie w polskich daniach. Choć restauratorka ma ogromną wiedzę na temat rodzimej kuchni, to niedawno wywołała burzę. Wszystko przez jeden składnik, który znalazł się w jej mizerii. Polacy są oburzeni i uważają, że słynna sałatka do schabowego została "zepsuta".
ZOBACZ TAKŻE: Magda Gessler wprost o weselnych daniach. Te nie powinny znaleźć się na stole
Mizeria Magdy Gessler wywołała burzę
Od jakiegoś czasu na antenie TVN emitowany jest program "Magda gotuje internet", w którym pojawiają się znane twarze polskiego show-biznesu. W najnowszym odcinku gościem restauratorki była aktorka Grażyna Szapołowska. Panie gotowały, poruszały ważne tematy, aż w końcu jedna czynność Magdy Gessler wywołała burzę wśród widzów. Poszło o mizerię, czyli słynny dodatek do polskich obiadów. Większość z nas mizerię robi z ogórków, kwaśnej śmietany, odrobiny cebuli lub szczypiorku i doprawia ją solą oraz czarnym pieprzem. Magda Gessler ma jednak inny przepis na mizerię i ten wywołał niemałą dyskusję w mediach społecznościowych.
Mizeria musi być kwaśna! - powiedziała Magda Gessler w programie dodając do sałatki... octu.
Ocet w mizerii to rzadko spotykana praktyka, ale okazuje się, że w kuchni restauratorki to nic nadzwyczajnego. Grażyna Szapołowska, która gościła w programie Gessler po spróbowaniu sałatki stwierdziła, że jest w niej "za dużo octu" na co 72-latka od razu powiedziała, że ocet musi być. Taka praktyka poirytowała Polaków, którzy stwierdzili, że nie rozumieją takiego połączenia:
- Żaden ocet w mizerii. Jak już to cytryna, ale i tak mizeria musi być lekko słodkawa
- Ocet do mizerii? A po co? Ale pani Gessler musi na swoim postawić
- Każdy je, jak lubi. U mnie w domu mizeria była bez octu. Sól, pieprz i kwaśna śmietana
- Nigdy żadnego octu, cytryny czy cukru nie dawałam. Tylko sól, pieprz i śmietana. Tak robiła moja babcia, mama i ja tak robię, i większość osób, które znam też tak robią
A Ty jaką mizerię robisz do schabowego? Koniecznie zagłosuj w naszej ankiecie poniżej.