Meal prepping dla zapracowanych. Jak planować i przygotowywać posiłki na kilka dni z góry?

i

Autor: FreePik

KUCHNIA W STYLU SMART

Meal prepping dla zapracowanych. Jak planować i przygotowywać posiłki na kilka dni z góry?

Nie masz czasu na codzienne gotowanie? Meal prepping to idealne rozwiązanie dla ciebie. Wystarczy dobry plan, żeby oszczędzić czas i cieszyć się zdrowymi posiłkami przez cały tydzień. Jak się do tego zabrać? Przygotowaliśmy garść sprawdzonych rad, dzięki którym w twojej lodówce zawsze będzie czekał gotowy, zdrowy obiad.

Życie w ciągłym biegu sprawia, że gotowanie może być wyzwaniem. Często kończy się to niezdrowymi przekąskami lub zamawianiem jedzenia na szybko. Meal prepping, czyli przygotowywanie posiłków z wyprzedzeniem, pozwala zaoszczędzić czas, pieniądze i zadbać o zdrową dietę. Wystarczy dobrze zaplanować menu i poświęcić kilka godzin w tygodniu na gotowanie, by przez kolejne dni cieszyć się smacznymi, domowymi daniami. Jak to zrobić krok po kroku?

Co jest zdrowe? Katarzyna Bosacka

Dlaczego warto przygotowywać posiłki z wyprzedzeniem?

Meal prepping to sposób na zdrowe jedzenie bez stresu. Dzięki niemu:• Oszczędzasz czas – gotujesz raz, jesz kilka razy.• Wydajesz mniej – unikasz spontanicznych zakupów i jedzenia na wynos.• Jesz zdrowiej – masz gotowe, dobrze zbilansowane posiłki.

Meal prepping krok po kroku

1. Zaplanuj menu

Wybierz proste dania, które dobrze się przechowują, np. kasze, pieczone mięso, warzywa, makarony. Postaw na różnorodność – jedzenie tego samego przez kilka dni może się znudzić.

2. Zrób listę zakupów

Dzięki niej unikniesz kupowania niepotrzebnych rzeczy. Stawiaj na produkty bazowe (kasze, makarony, ryż), białko (mięso, ryby, tofu, jajka) i warzywa.

3. Wybierz dzień na gotowanie

Najlepiej gotować raz lub dwa razy w tygodniu, np. w niedzielę i środę. Możesz przygotować całe dania lub półprodukty do szybkiego składania posiłków.

4. Jak przechowywać jedzenie?

  • Lodówka – większość potraw wytrzyma 3–4 dni.
  • Zamrażarka – świetna do przechowywania większych porcji, np. zup i gulaszy.
  • Słoiki – idealne na sałatki, które mieszasz przed jedzeniem.

No przechowywania gotowych dań najlepiej sprawdzają się szklane pojemniki z hermetycznymi pokrywkami.

Przykładowy plan na 3 dni

Dzień 1:

Śniadanie: Owsianka z owocami i orzechami.Obiad: Kurczak z kaszą bulgur i warzywami.Kolacja: Sałatka z tuńczykiem i fasolą.

Dzień 2:

Śniadanie: Jogurt z granolą i miodem.Obiad: Makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym i indykiem.Kolacja: Kanapki z hummusem i warzywami.

Dzień 3:

Śniadanie: Omlet z warzywami.Obiad: Pieczony łosoś z ryżem i brokułami.Kolacja: Sałatka z kurczakiem i kuskusem.

Meal prepping to świetny sposób na oszczędność czasu i zdrowe odżywianie. Wystarczy kilka godzin gotowania w tygodniu, by cieszyć się smacznymi posiłkami każdego dnia. Spróbuj i przekonaj się, jak bardzo to ułatwia życie!