Jeść pomidora ze skórą czy bez? Ta doktorka raz na zawsze rozwiała wątpliwości

2025-07-15 9:31

Pomidory to niekwestionowani królowie letnich warzywniaków! Soczyste, pachnące i ten czerwony kolor - są po prostu nieodłącznym elementem wielu potraw. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, czy lepiej jeść je ze skórką, czy może bez niej? Choć wydaje się to drobiazgiem, wybór ten może mieć wpływ na Twój układ trawienny i przyswajanie składników odżywczych.

pomidor

i

Autor: Canva.com

Pomidory to prawdziwe kulinarne skarby, które dodajemy do kanapek, sałatek, sosów, pizzy, zup i niezliczonych dań obiadowych. Ich soczysty miąższ i intensywny aromat sprawiają, że latem trudno się bez nich obejść. Malinowe, gruntowe, koktajlowe - do wyboru, do koloru! jednak pomidory to nie tylko smak, ale również solidna porcja zdrowia! Zawierają likopen silny przeciwutleniacz, który wspiera układ krążenia i może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. Pomidory są też bogate w witaminę C, potas, witaminę K oraz błonnik, a ich regularne spożywanie wspomaga odporność, poprawia kondycję skóry i działa przeciwzapalnie.

ZOBACZ TAKŻE: Czy końcówki banana można jeść? Odpowiedź zaskoczy każdego!

Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Pomidory ze skórką czy bez?

Zastanawiałeś się kiedykolwiek, czy jeść pomidory ze skórką czy bez? Pomidory można jeść zarówno ze skórką, jak i bez niej, jednak wszystko zależy od naszych potrzeb i wrażliwości układu pokarmowego. Skórka zawiera błonnik i dodatkowe antyoksydanty, dlatego dla większości osób jest wartościowym składnikiem. Jednak bywa twarda i trudna do strawienia, zwłaszcza u dzieci, osób starszych lub z problemami trawiennymi. W takich przypadkach lepiej pomidora obrać. W daniach typu zupy, sosy czy przeciery, gdzie gładka konsystencja ma znaczenie, skórka również może przeszkadzać.

Na temat jedzenia pomidora ze skórką wypowiedziała się również w sieci dr Magdalena Cubała. W jednym ze swoich filmików ostrzegła internautów, że jeśli ktoś ma problemy z trawieniem, skórka z pomidora może nie ulec strawieniu i może zatrzymać się w przewodzie pokarmowym tworząc tak zwany fitobezoar. Jak szybko wyjaśniła, fitobezoary to twarde masy zalegające w przewodzie pokarmowym. Według dr Cubały, na skórkę z pomidorów powinny uważać osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym, zespołem jelita drażliwego, stanami zapalnymi jelit i problemami trawiennymi (np. candidą). 

ZOBACZ TAKŻE: Czy pieczarki trzeba obierać ze skórki? Okazuje się, że wielu z nas robi to źle!

Jak łatwo obrać pomidora?

Jak obrać pomidory ze skórki? Obieranie pomidora wcale nie musi być trudne. Wystarczy naciąć skórkę na krzyż na spodzie warzywa, a następnie zalać je wrzątkiem na około 20–30 sekund. Po tym czasie skórka zacznie się oddzielać i można ją łatwo zdjąć ręką lub nożem. Tak przygotowane pomidory są idealne do sosów, przecierów i zup. To szybki trik, który warto znać!

Owoc czy warzywo? Sprawdź czy odgadniesz!
Pytanie 1 z 12
Oliwki to:
ODKRYWCZYNIE ZNACZEŃ horoskopy hieroglify hasztagi
Sny - Od zarania dziejów po współczesność | Odkrywczynie Znaczeń