Pomidory to prawdziwe kulinarne skarby, które dodajemy do kanapek, sałatek, sosów, pizzy, zup i niezliczonych dań obiadowych. Ich soczysty miąższ i intensywny aromat sprawiają, że latem trudno się bez nich obejść. Malinowe, gruntowe, koktajlowe - do wyboru, do koloru! jednak pomidory to nie tylko smak, ale również solidna porcja zdrowia! Zawierają likopen silny przeciwutleniacz, który wspiera układ krążenia i może zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. Pomidory są też bogate w witaminę C, potas, witaminę K oraz błonnik, a ich regularne spożywanie wspomaga odporność, poprawia kondycję skóry i działa przeciwzapalnie.
ZOBACZ TAKŻE: Czy końcówki banana można jeść? Odpowiedź zaskoczy każdego!
Pomidory ze skórką czy bez?
Zastanawiałeś się kiedykolwiek, czy jeść pomidory ze skórką czy bez? Pomidory można jeść zarówno ze skórką, jak i bez niej, jednak wszystko zależy od naszych potrzeb i wrażliwości układu pokarmowego. Skórka zawiera błonnik i dodatkowe antyoksydanty, dlatego dla większości osób jest wartościowym składnikiem. Jednak bywa twarda i trudna do strawienia, zwłaszcza u dzieci, osób starszych lub z problemami trawiennymi. W takich przypadkach lepiej pomidora obrać. W daniach typu zupy, sosy czy przeciery, gdzie gładka konsystencja ma znaczenie, skórka również może przeszkadzać.
Na temat jedzenia pomidora ze skórką wypowiedziała się również w sieci dr Magdalena Cubała. W jednym ze swoich filmików ostrzegła internautów, że jeśli ktoś ma problemy z trawieniem, skórka z pomidora może nie ulec strawieniu i może zatrzymać się w przewodzie pokarmowym tworząc tak zwany fitobezoar. Jak szybko wyjaśniła, fitobezoary to twarde masy zalegające w przewodzie pokarmowym. Według dr Cubały, na skórkę z pomidorów powinny uważać osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym, zespołem jelita drażliwego, stanami zapalnymi jelit i problemami trawiennymi (np. candidą).
ZOBACZ TAKŻE: Czy pieczarki trzeba obierać ze skórki? Okazuje się, że wielu z nas robi to źle!
Jak łatwo obrać pomidora?
Jak obrać pomidory ze skórki? Obieranie pomidora wcale nie musi być trudne. Wystarczy naciąć skórkę na krzyż na spodzie warzywa, a następnie zalać je wrzątkiem na około 20–30 sekund. Po tym czasie skórka zacznie się oddzielać i można ją łatwo zdjąć ręką lub nożem. Tak przygotowane pomidory są idealne do sosów, przecierów i zup. To szybki trik, który warto znać!