żurek, zupa

i

Autor: pixabay.com

Żurek idealny

Jak zrobić żurek z zakwasu na Wielkanoc? Takiej zupie nikt się nie oprze

2024-03-28 10:11

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jednym z tradycyjnych dań, które wówczas ląduje na stole jest wielkanocny żurek. Jak zrobić taką zupę na zakwasie? Mamy przepis, który pokocha każdy! Podstawą jest boczek, zwykła i biała kiełbasa.

Jak zrobić żurek wielkanocny? Przepisu na idealną zupę z jajkami i kiełbasą, poszukuje wiele osób. Wielkanoc to piękne i radosne święta, które w tradycji chrześcijańskiej są najważniejszymi świętami. Wówczas wspomina się mękę, śmierć i Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wierni udają się święcić pokarmy, uczestniczą w liturgiach, a w niedzielę wielkanocną uczestniczą w rezurekcji. Następnie spotykają się z rodzinami i spędzają miło czas przy zastawionym stole. Nie brakuje na nim babki wielkanocnej, mazurka, sałatki jarzynowej i oczywiście żurku. To najpopularniejsza zupa, która tego dnia gości w polskich domach. Na zakwasie, z gotowanymi jajkami i kiełbasą smakuje rewelacyjnie! Jak zrobić żurek na święta? To banalnie proste.

ZOBACZ TAKŻE: Ciasto na Wielkanoc - przepisy. Te słodkości powinny pojawić się na Twoim stole

Kasia Cichopek gotuje wegański żurek

Jak ugotować żurek wielkanocny na zakwasie? PRZEPIS

Przepis na tradycyjny żurek na zakwasie jest naprawdę prosty. Na wędzące, z dodatkiem kiełbasy i zabielany śmietaną jest naprawdę wyśmienity. Oto przepis:

Składniki na żurek wielkanocny:

  • 2 litry bulionu warzywny
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • 2 białe kiełbasy
  • 2 kiełbasy klasyczne
  • 200 g boczku surowego wędzonego
  • 3 łyżki śmietanki 30% lub 36%
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • czosnek
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • do podania ugotowane jajka na twardo

Przygotowanie żurku:

  1. Bulion podgrzej.
  2. Na suchej patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę, kiedy zacznie wytapiać się tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę i smaż do zarumienienia.
  3. Do gorącego bulionu dodaj boczek i cebulę z patelni, dorzuć też pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  4. Gotuj wywar na małym ogniu przez około 30-40 minut i mieszaj od czasu do czasu.
  5. Do tak przygotowanej bazy dolej dobrze rozmieszany zakwas. Najpierw dodaj połowę, żeby zupa nie była za kwaśna, a potem dolewaj do smaku, którego oczekujesz.
  6. Do garnka dodaj rozgnieciony czosnek, 2 małe łyżeczki chrzanu i suchy majeranek.
  7. Zupę gotuj jeszcze przez chwilę, zabiel śmietaną, dopraw solą i pieprzem do smaku.