Jak zrobić żurek wielkanocny? Przepisu na idealną zupę z jajkami i kiełbasą, poszukuje wiele osób. Wielkanoc to piękne i radosne święta, które w tradycji chrześcijańskiej są najważniejszymi świętami. Wówczas wspomina się mękę, śmierć i Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wierni udają się święcić pokarmy, uczestniczą w liturgiach, a w niedzielę wielkanocną uczestniczą w rezurekcji. Następnie spotykają się z rodzinami i spędzają miło czas przy zastawionym stole. Nie brakuje na nim babki wielkanocnej, mazurka, sałatki jarzynowej i oczywiście żurku. To najpopularniejsza zupa, która tego dnia gości w polskich domach. Na zakwasie, z gotowanymi jajkami i kiełbasą smakuje rewelacyjnie! Jak zrobić żurek na święta? To banalnie proste.
ZOBACZ TAKŻE: Ciasto na Wielkanoc - przepisy. Te słodkości powinny pojawić się na Twoim stole
Jak ugotować żurek wielkanocny na zakwasie? PRZEPIS
Przepis na tradycyjny żurek na zakwasie jest naprawdę prosty. Na wędzące, z dodatkiem kiełbasy i zabielany śmietaną jest naprawdę wyśmienity. Oto przepis:
Składniki na żurek wielkanocny:
- 2 litry bulionu warzywny
- 500 ml zakwasu żytniego do żurku
- 2 białe kiełbasy
- 2 kiełbasy klasyczne
- 200 g boczku surowego wędzonego
- 3 łyżki śmietanki 30% lub 36%
- majeranek
- sól
- pieprz
- cebula
- czosnek
- 2 łyżeczki chrzanu
- do podania ugotowane jajka na twardo
Przygotowanie żurku:
- Bulion podgrzej.
- Na suchej patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę, kiedy zacznie wytapiać się tłuszcz dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę i smaż do zarumienienia.
- Do gorącego bulionu dodaj boczek i cebulę z patelni, dorzuć też pokrojoną w kostkę kiełbasę.
- Gotuj wywar na małym ogniu przez około 30-40 minut i mieszaj od czasu do czasu.
- Do tak przygotowanej bazy dolej dobrze rozmieszany zakwas. Najpierw dodaj połowę, żeby zupa nie była za kwaśna, a potem dolewaj do smaku, którego oczekujesz.
- Do garnka dodaj rozgnieciony czosnek, 2 małe łyżeczki chrzanu i suchy majeranek.
- Zupę gotuj jeszcze przez chwilę, zabiel śmietaną, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Polecany artykuł: