fasolka szparagowa

i

Autor: pexels

FASOLKA SZPARAGOWA

Jak długo gotuje się fasolka szparagowa? Wszystko co warto wiedzieć o gotowaniu żółtej fasolki

2024-06-25 12:26

Fasolka szparagowa to nie tylko smaczny dodatek do wielu potraw, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie. Niezależnie od tego, czy wybierzemy odmianę zieloną, czy żółtą, możemy być pewni, że fasolka szparagowa wzbogaci naszą dietę o wartościowe witaminy i minerały. Ile powinno się gotować fasolkę szparagową żeby była miękka? To warto wiedzieć.

Jak się gotuje fasolkę szparagową żółtą? To najczęstsze pytanie, które pojawia się w sieci. Fasolka szparagowa to niskokaloryczne warzywo, które świeże pojawia się latem i występuje w dwóch podstawowych odmianach: zielonej i żółtej. Mimo, że różnią się kolorem to obie mają podobne właściwości smakowe i zdrowotne. Zaledwie w 100 gramach fasolki szparagowej znajduje się tylko około 30 kalorii, co czyni ją idealnym składnikiem dla osób, które są na diecie odchudzającej. Oprócz tego fasolka jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości i zawiera witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak żelazo, magnez, potas i wapń.

ZOBACZ TAKŻE: Jak dokładnie opłukać kurki? O tym triku wie niewiele osób

Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Fasolka szparagowa - gotowanie

Fasolka szparagowa jest niezwykle wszechstronna w kuchni. Można ją gotować, smażyć, piec, a nawet grillować. Doskonale komponuje się z różnymi potrawami - od mięs, przez ryby, po dania wegetariańskie, a nawet zupy. Popularne są również sałatki z fasolką szparagową, która nadaje im chrupkości i świeżości, ale najpopularniejsza w sezonie letnim jest zdecydowanie fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą. Dla podkręcenia smaku niektórzy wyciskają nawet dwa ząbki czosnku lub podają taką fasolkę nie z bułką tartą, lecz sosem śmietanowym. Ile minut gotować fasolkę szparagową? Żółta fasolka szparagowa wymaga krótszego przygotowania. W pierwszej kolejności należy doprowadzić wodę do wrzenia, posolić ją (niektórzy dodają też cukier) i następnie gotować do 15 minut, sprawdzając widelcem po 10 minutach miękkość warzywa. W przypadku fasolki zielonej wrzucamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą. Następnie należy dosypać po łyżeczce soli, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości - zazwyczaj około 15-20 minut.