Ile czasu gotuje się fasolka szparagowa? Wtedy wychodzi idealna

2025-06-23 12:59

Fasolka szparagowa to prawdziwy smak lata! Jednak aby delektować się jej smakiem, najpierw należy ją dobrze ugotować. Ile powinna gotować się fasola szparagowa? Warzywa rzucamy na zimną czy wrzącą wodę? Sprawdźcie najważniejsze informacje i ciekawostki o fasolce szparagowej.

fasolka szparagowa

i

Autor: Pexels.com

Spis treści

  1. Fasolka szparagowa - właściwości odżywcze 
  2. Fasolka szparagowa - ile gotować?

Lato to czas, kiedy natura hojnie obdarza nas świeżymi warzywami i owocami. Jednym z klasyków sezonu, który niezmiennie gości na naszych stołach, jest fasolka szparagowa, a w szczególności jej żółta odmiana. Delikatna w smaku, pełna wartości odżywczych i uniwersalna w kuchni to prawdziwy symbol letniego obiadu. Możemy ją podawać solo z masłem i bułką tartą, albo jako dodatek do obiadu w postaci sałatki. Z fasolki szparagowej możemy zrobić też wielowarzywną zupę i zabielić śmietaną - smak będzie fenomenalny!

Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Fasolka szparagowa - właściwości odżywcze 

Żółta fasolka szparagowa to warzywo lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w cenne składniki odżywcze. Czy wiesz, że 100 gramów ugotowanej fasolki to zaledwie około 30 kalorii? Fasolka jest więc idealna dla osób dbających o linię lub będących na diecie. Jej najważniejsze właściwości to:

  • Źródło błonnika – wspomaga trawienie i daje uczucie sytości.
  • Witamina C – działa antyoksydacyjnie, wzmacnia odporność.
  • Kwas foliowy – istotny dla kobiet w ciąży i wspierający układ nerwowy.
  • Witaminy z grupy B (szczególnie B1, B2 i B6) – biorące udział w przemianach energetycznych.
  • Potas i magnez – ważne dla pracy serca i mięśni.

Warto również wiedzieć, że dzięki dużej zawartości wody, fasolka wspomaga nawodnienie organizmu w upalne dni.

Fasolka szparagowa - ile gotować?

Czas gotowania fasolki szparagowej zastanawia wiele osób. Ile gotować żółtą fasolke szparagową? Świeżą kupioną na lokalnym ryneczku lub w sklepie spożywczym należy gotować w osolonej wodzie przez 8–12 minut, aż stanie się miękka, ale nie rozgotowana. Fasolkę zawsze rzucamy na wrzącą wodę.

Banalnie prosty QUIZ wiedzy o owocach! Sprawdź, czy zdobędziesz komplet punktów
Pytanie 1 z 10
Na początek coś łatwego! Jakiego koloru jest skórka dojrzałego owocu mango?
Jemy co chcemy
Chè ba màu - wietnamski deser z fasolką, galaretką i kokosem
Video Player is loading.
Czas 0:00
Czas trwania 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Pozostały czas 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Reklama