Delikatne, pulchne ciasteczko w kształcie małego niedźwiadka wypełnione czekoladowym nadzieniem, smakuje wręcz idealnie! Mowa o misiach-lubisiach, które dostępne są w prawie każdym sklepie spożywczym w naszym kraju. Ich ciasto jest biszkoptowe, natomiast nadzienie rozpływa się w ustach. Okazuje się, że takie misie-lubisie można zrobić samemu w domu i wtedy będą o wiele zdrowsze. Kolejnym plusem jest liczba ciasteczek, których w domu wyjdzie zdecydowanie więcej i będzie to oszczędniejsza inwestycja w słodką przekąskę, niż zakupienie ich w sklepie. Domowe misie-lubisie są bardzo łatwe do zrobienia, a ich przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu.
ZOBACZ TAKŻE: Dobry placek ze śliwkami i kruszonką. Zaserwuj go domownikom, a będą chwalić cię pod niebiosa!
Misie-lubisie przepis na domowe ciastka
Ciastka misie-lubisie zyskały sympatię dzieci, ale i dorosłych. Niby mała przekąska, ale potrafi poprawić humor niejednej osobie. Jeśli akurat masz ochotę zjeść misia-lubisia, ale nie chce iść ci się do sklepu, albo po prostu wolisz jego zdrowszą wersję, to zrób ciasteczka sam w domu. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, a także sylikonową formę do pieczenia, która będzie miała uwypuklony kształt misiów.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka płynnego miodu
- 70 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 g oleju
- kilka kostek gorzkiej czekolady lub innego nadzienia (dżem, krem)
Przygotowanie:
-
W pierwszej kolejności jajka ubij z miodem na puszystą pianę. Następnie dodaj olej i mieszaj przez chwilę. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a później wymieszaj tylko do połączenia składników.
-
Foremkę w kształcie misiów wysmaruj delikatnie olejem. Przygotowane ciasto wlej do "misiów", włóż po kawałku czekolady (bądź innego nadzienia) i przykryj jeszcze odrobiną ciasta. Rób to uważnie, aby nic ci nie wypłynęło. Domowe misie-lubisie piecz góra-dół w 170 stopniach przez około 17 min.
Polecany artykuł: