Spis treści
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zasiądziemy rodzinnie do stołu, czeka nas Triduum Paschalne rozpoczynające się w Wielki Czwartek. Najważniejszym dniem przed świętami jest jednak Wielki Piątek. Tego dnia w kościołach nie sprawuje się Mszy Świętej. Zamiast tego wierni uczestniczą w drodze krzyżowej oraz Liturgii Męki Pańskiej. W Wielki Piątek obowiązuje także post ścisły, czyli wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i spożycie w ciągu dnia tylko jednego posiłku do syta oraz dwóch lekkich. Wielki Piątek to dzień, kiedy należy unikać pokarmów mięsnych. Co w takim razie zjeść na obiad? Przychodzimy z pomocą.
Kogo obowiązuje post w Wielki Piątek?
Kogo obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w Wielki Piątek? Post ścisły obowiązuje osoby od 18. do 60. roku życia. Natomiast wstrzemięźliwość od mięsa dotyczy wszystkich wiernych, którzy ukończyli 14 lat. Warto dodać, że w Kościele katolickim post ścisły obowiązuje tylko dwa razy w roku - w Środę Popielcową oraz właśnie w Wielki Piątek. Kościół przewiduje jednak wyjątki od obowiązku postu. Mogą z nich skorzystać osoby chore, kobiety w ciąży i karmiące piersią, starsze osoby, które ukończyły 60. rok życia oraz osoby wymagające szczególnej diety.
ZOBACZ TAKŻE: Obiad w piątek bez mięsa nie musi być nudny. Oto pomysły na szybkie dania
Co jeść w Wielki Piątek?
Co można jeść w Wielki Piątek? Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia mięsa, jednak da się wytrzymać i zjeść coś, co nie jest kurczakiem, schabowym czy mięsem mielonym. Oto przykładowe menu postne na Wielki Piątek:
- śniadanie - chleb z masłem i jajkiem ugotowanym na twardo lub chleb z makrelą i ogórkiem konserwowym
- obiad - ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym, podana z gotowanym ziemniakami i surówką colesław
- kolacja - chleb w jajku.
ZOBACZ TAKŻE: Wkładasz tę roślinę do koszyczka wielkanocnego? Uważaj, jest trująca!
Obiad bez mięsa w Wielki Piątek
Nie wiesz co zrobić na obiad w Wielki Piątek? Oto nasze propozycje:
- paluszki rybne z frytkami i ogórkami ze słoika
- pierogi z kaszą, serem lub szpinakiem
- placki ziemniaczane
- kotlety jajeczne
- ryba smażona bądź z piekarnika, surówka coleslaw, frytki/ziemniaki
- łosoś z piekarnika, pieczone ziemniaki, brokuły
- placuszki z cukinii z sosem czosnkowym
- jajko sadzone, gotowane ziemniaki, mizeria
- kotlety gryczane polane sosem pieczarkowym
- spaghetti łososiowe
- kopytka/kluski leniwe polane masłem
- pieczone ziemniaki nadziewane twarożkiem
- naleśniki ze szpinakiem i serem feta, polane odrobiną passaty, posypane serem żółtym i zapiekane w piekarniku
- łazanki bez mięsa
- zapiekanka makaronowa z warzywami