Bezglutenowa dieta często jest problemem dla wielu osób. Czasami wydaje się nam, że musimy zrezygnować ze wszystkiego i żyć powietrzem, ale tak nie jest. Dieta bezglutenowa to nic innego jak sposób odżywiania, który polega na eliminacji glutenu - białka występującego w pszenicy, jęczmieniu, życie i w owsie. Gluten jest składnikiem, który nadaje wypiekom elastyczność i strukturę, ale dla niektórych osób może być szkodliwy. Unikać go powinny osoby chore na celiakię, te z nadwrażliwością na gluten lub alergią na pszenicę, a także coraz głośniej mówi się o tym, aby obniżyć przeciwciała ATPO oraz ATG, również należy ograniczyć spożywanie glutenu.
ZOBACZ TAKŻE: Masz hashimoto? Za te śniadania Twoja tarczyca Ci podziękuje
Bezglutenowe pieczywo z awokado - przepis
Dla osób na diecie bezglutenowej wybór pieczywa może być wyzwaniem, ponieważ tradycyjne chleby i bułki zazwyczaj zawierają mąkę pszenną, która jest bogata w gluten. Jednak na rynku dostępnych jest wiele alternatyw, które są bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej. Chleb z mąki gryczanej, ryżowej, kukurydzianej, migdałowej, z mąki kokosowej lub... domowe bułeczki zrobione z awokado. Brzmi dziwnie? Nic z tych rzeczy. Poniżej podajmy przepis jak zrobić przepyszne, zdrowe i bezglutenowe pieczywo z awokado.
Składniki:
- 1 miękkie awokado,
- 1 jajko,
- 200 g ziarnistego twarożku,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ulubione przyprawy,
- 2 garści startego sera gouda
- dodatkowo sezam
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności dodaj do miseczki ziarnisty twarożek, miękkie awokado, jedno jajko, tarty ser, proszek do pieczenia, pieprz, sól, papryczkę chili i wszystko dokładnie zblendować na gładką masę.
- Następnie tak przygotowane ciasto kładziemy formułując bułeczki - kromeczki na papier do pieczenia posmarowany oliwą. Posypujemy je sezamem.
- Bezglutenowe pieczywo pieczemy w 180 stopniach - góra dół, przez 25 minut.
Przepis pochodzi od Natalii Maszkowej, którą wiele osób może kojarzyć z programu MasterChef.
Polecany artykuł: