Jak zdezynfekować drewnianą deskę do krojenia? Regularne czyszczenie drewnianej deski do krojenia jest kluczowe dla zapobiegania rozwoju bakterii i nieprzyjemnych zapachów. W końcu to na tej desce kroimy nie tylko warzywa i owoce, ale także kładziemy surowe mięso, by rozdrobnić je na mniejsze części. Co ciekawe, używając deski do krojenia, a w szczególności drewnianej samo zaimpregnowanie jej olejem na początku nie wystarczy. Ważne jest również dokładne mycie i dezynfekcja, która nie jest dla wszystkich taka oczywista. Jak więc czyścić drewnianą deskę do krojenia? Ten sposób jest naturalny i naprawdę bardzo skuteczny, ponieważ nie tylko czyści z brudu, ale także dezynfekuje!
ZOBACZ TAKŻE: Sałatka makaronowa z szynką to hit wśród Polaków. Zrobisz ją w mgnieniu oka!
Mycie drewnianej deski naturalnymi sposobami
Jak umyć drewnianą deskę? Ten naturalny sposób działa cuda. Zapomnij o płynie do mycia naczyń, a już na pewno o wkładaniu deski do zmywarki. Oprócz tego należy unikać długiego moczenia produktu w wodzie, ponieważ może prowadzić może to do pękania i pleśnienia drewna. Jeśli chcesz w bezpieczny sposób zdezynfekować i wyczyścić deskę do krojenia użyj sody i cytryny. Wystarczy raz w tygodniu poddać deskę do krojenia takiemu zabiegowi, by cieszyć się jego świeżością. W tym celu delikatnie opłucz deskę wodą, następnie rozsyp sodę oczyszczoną i wyciśnij sok z jednej cytryny prosto na deskę. Następnie połówką cytryny intensywnie szoruj produkt, opłucz zimną wodą i osusz. Twoja deska będzie odświeżona i pozbawiona wszelkich bakterii i zarazków.