Cynk

i

Autor: Unsplash

URODA

Niezwykła moc cynku. Dlaczego warto uwzględnić go w diecie?

2024-04-11 11:59

Wspiera odporność, wspiera wzrost i regenerację tkanek, obniża poziom cholesterolu i dba o prawidłową pracę układu rozrodczego. Cynk to pierwiastek, którego nie może zabraknąć w zdrowym, zróżnicowanym jadłospisie. Jakie jeszcze funkcje spełnia ten cenny składnik i gdzie go szukać?

Cynk jest zaliczany do pierwiastków śladowych, co oznacza, że niewielka jego ilość wystarczy, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Nie można jednak traktować go marginalnie, gdyż to bardzo ważny minerał, który uczestniczy w wielu kluczowych procesach zachodzących wewnątrz organizmu. Zazwyczaj cynk nie wymaga suplementacji. O jego prawidłową gospodarkę możesz zadbać sięgając po odpowiednie produkty. Jak działa ten pierwiastek, jakie symptomy mogą świadczyć o niedoborach i w jakich pokarmach znajdziemy najwięcej cynku? Wszystkie odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Najważniejsze właściwości cynku

Cynk jest dużym wsparciem dla układu immunologicznego, krwionośnego i nerwowego. Jego rola jest szczególnie ważna w okresie wzmożonych zachorowań - zapewnia odporność i chroni nas przed działaniem bakterii, wirusów i innych groźnych drobnoustrojów. Cynk wzmacnia naczynia krwionośne, dba o prawidłowy przepływ krwi i limfy, a także zapobiega powstawaniu zakrzepów i żylaków. Jego obecność jest także kluczowa dla prawidłowej pracy trzustki - pomaga utrzymać odpowiedni poziom insuliny we krwi i zapobiega rozwojowi cukrzycy.

Po produkty z cynkiem warto sięgać w trosce o zdrową skórę. Minerał ten działa przeciwzapalnie, skutecznie walczy z trądzikiem, przyspiesza gojenie ran i łagodzi wszelkie podrażnienia naskórka. Cynk przyda się także, gdy chcemy wzmocnić włosy i paznokcie. A ponadto, jako naturalny antyoksydant, zwalcza wolne rodniki i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.

Jak rozpoznać, że mamy za mało cynku w organizmie?

O prawidłową gospodarkę cynku szczególnie powinny zadbać osoby prowadzące monotonną, nieurozmaiconą dietę, a także pacjenci zmagający się z insulinoodpornością oraz cukrzycą typu I i cukrzycą typu II. Pamiętajmy jednak, że niedobór cynku może dotknąć każdego z nas. Najczęstsze symptomy świadczące o tym, że mamy go za mało:

  • przewlekłe zmęczenie i apatia
  • brak apetytu
  • zły stan skóry, włosów i paznokci
  • osłabienie układu odpornościowego i częste zachorowania
  • zaburzenia węchu i smaku
  • problemy z pamięcią

Jeżeli dostrzegasz u siebie te objawy, skonsultuj się z lekarzem, który zdecyduje, czy cierpisz na niedobór cynku i zleci odpowiednią dietę lub suplementację.

Najlepsze źródła cynku. Sięgaj po nie każdego dnia!

Cynk znajdziemy przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego: w mięsie, rybach, owocach morza, grzybach, orzechach, żółtkach jaj, ryżu, nasionach i wyrobach pełnoziarnistych. W trosce o prawidłową gospodarkę tego pierwiastka jedz te pokarmy jak najczęściej.

ŹRÓDŁA CYNKU W DIECIE
Źródło: Niezwykła moc cynku. Dlaczego warto uwzględnić go w diecie?