Cynk jest zaliczany do pierwiastków śladowych, co oznacza, że niewielka jego ilość wystarczy, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Nie można jednak traktować go marginalnie, gdyż to bardzo ważny minerał, który uczestniczy w wielu kluczowych procesach zachodzących wewnątrz organizmu. Zazwyczaj cynk nie wymaga suplementacji. O jego prawidłową gospodarkę możesz zadbać sięgając po odpowiednie produkty. Jak działa ten pierwiastek, jakie symptomy mogą świadczyć o niedoborach i w jakich pokarmach znajdziemy najwięcej cynku? Wszystkie odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
Najważniejsze właściwości cynku
Cynk jest dużym wsparciem dla układu immunologicznego, krwionośnego i nerwowego. Jego rola jest szczególnie ważna w okresie wzmożonych zachorowań - zapewnia odporność i chroni nas przed działaniem bakterii, wirusów i innych groźnych drobnoustrojów. Cynk wzmacnia naczynia krwionośne, dba o prawidłowy przepływ krwi i limfy, a także zapobiega powstawaniu zakrzepów i żylaków. Jego obecność jest także kluczowa dla prawidłowej pracy trzustki - pomaga utrzymać odpowiedni poziom insuliny we krwi i zapobiega rozwojowi cukrzycy.
Po produkty z cynkiem warto sięgać w trosce o zdrową skórę. Minerał ten działa przeciwzapalnie, skutecznie walczy z trądzikiem, przyspiesza gojenie ran i łagodzi wszelkie podrażnienia naskórka. Cynk przyda się także, gdy chcemy wzmocnić włosy i paznokcie. A ponadto, jako naturalny antyoksydant, zwalcza wolne rodniki i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.
Jak rozpoznać, że mamy za mało cynku w organizmie?
O prawidłową gospodarkę cynku szczególnie powinny zadbać osoby prowadzące monotonną, nieurozmaiconą dietę, a także pacjenci zmagający się z insulinoodpornością oraz cukrzycą typu I i cukrzycą typu II. Pamiętajmy jednak, że niedobór cynku może dotknąć każdego z nas. Najczęstsze symptomy świadczące o tym, że mamy go za mało:
- przewlekłe zmęczenie i apatia
- brak apetytu
- zły stan skóry, włosów i paznokci
- osłabienie układu odpornościowego i częste zachorowania
- zaburzenia węchu i smaku
- problemy z pamięcią
Jeżeli dostrzegasz u siebie te objawy, skonsultuj się z lekarzem, który zdecyduje, czy cierpisz na niedobór cynku i zleci odpowiednią dietę lub suplementację.
Najlepsze źródła cynku. Sięgaj po nie każdego dnia!
Cynk znajdziemy przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego: w mięsie, rybach, owocach morza, grzybach, orzechach, żółtkach jaj, ryżu, nasionach i wyrobach pełnoziarnistych. W trosce o prawidłową gospodarkę tego pierwiastka jedz te pokarmy jak najczęściej.