urodziny

Magda Gessler skończyła 71 lat. Tak kiedyś wyglądała gwiazda "Kuchennych rewolucji"

2024-07-10 9:14

10 lipca to wyjątkowa data dla Magdy Gessler. Słynna restauratorka właśnie tego dnia przyszła na świat w 1953 roku. Jak na przestrzeni lat zmieniła się królowa polskiej kuchni? Mamy jej zdjęcia z młodości - będziecie zaskoczeni jej metamorfozą!

Wiek to tylko cyferki i wie o tym bardzo dobrze Magda Gessler. Słynna restauratorka, królowa polskiej kuchni i oczywiście jedyny gospodarz "Kuchennych rewolucji". Tej postaci nie trzeba nikomu przedstawiać. Słynna burza loków i charakterystyczny, kolorowy ubiór sprawiają, że gdy wyłania się "zza ściany" wiadomo już o kogo chodzi. Magda Gessler od 2010 roku jest gospodynią programu TVN "Kuchenne rewolucje", co zdecydowanie przyniosło jej ogromną rozpoznawalność i szacunek w branży medialnej. Oprócz tego mogliśmy oglądać ją jeszcze w innych programach, takich jak "Sexy kuchnia Magdy Gessler", "Odkrycia Magdy Gessler", "Marsterchef" oraz "Masterchef Junior". Mało kto wie, ale Magda Gessler jest nie tylko gwiazdą telewizji i ikoną social mediów, właścicielką i współwłaścicielką kilkunastu restauracji, ale także malarką, pisarką, felietonistką oraz autorką trzech książek kucharskich.

ZOBACZ TAKŻE: Maciej Musiał pobił się z Dawidem Kwiatkowskim?! Zaskakujące wideo trafiło do sieci!

Magda Gessler po raz pierwszy wyznała, co ją uszczęśliwia! To wcale nie jest gotowanie

Magda Gessler świętuje 71. urodziny

Urodziny to wyjątkowa data, a dla Magdy Gessler jest to 10 lipca. Restauratorka urodziła się tego dnia dokładnie w 1953 roku w w Komorowie. Wszyscy wiedzą dokładnie jak dziś wygląda życie gwiazdy TVN, jednak mało kto zagłębiał się w jej dzieciństwo. Magda Gessler jest córką Mirosława Ikonowicza, byłego korespondenta Polskiej Agencji Prasowej, który ma obecnie 93 lata i Olgi z domu Łucek (zm. 2001), która pracowała jako reżyserka dźwięku w Polskim Radiu. Co ciekawe, jej matka była pochodzenia rosyjskiego, natomiast ojciec pochodzi z Wileńszczyzny. Ze względu na słaby stan zdrowia matki chorującej na gruźlicę, Magda Gessler po narodzinach trafiła pod opiekę dziadków, cukierników Ireny i Leona Łucków, jednak później zamieszkała z rodziną na warszawskim Muranowie. Restauratorka miała okazję zwiedzić trochę świata za młodu, bowiem ze względu na charakter pracy jej ojca, w latach 1956-1959 mieszkała w Sofii i w latach 1963-1967 w Hawanie. Magda Gessler ma młodszego brata Piotra, który jest politykiem, prawnikiem i dziennikarzem.

ZOBACZ TAKŻE: Jarosław Boberek jako... Shrek? Polska wersja filmu brzmiała kiedyś zupełnie inaczej!

Jeśli chodzi o wykształcenie restauratorki, to Gessler ukończyła studia malarskie w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynanda w Madrycie. W czasie studiów gwiazda TVN dorabiała pracując jako opiekunka do dzieci, tłumaczka i menedżerka w restauracji Tijo Pepe. Jak natomiast zaczęła się jej kariera z branżą kulinarną? Otóż Magda Gessler w latach 80. prowadziła w Madrycie firmę cateringową, po czym zajęła się przygotowywaniem dań na przyjęciach dla hiszpańskich dygnitarzy i członków dworu królewskiego. Właśnie wtedy Gessler docenił król Juan Carlos I oraz ekspertka kulinarna Clara María de A’Mesua, dzięki której poprowadziła autorskie warsztaty w Królewskiej Hiszpańskiej Akademii Gastronomicznej i tak zaczęła się jej przygoda z gotowaniem.