Za późno na świąteczne pierniczki? Oto błyskawiczne i pyszne zamienniki, które nie wymagają "leżakowania" w pudełku

Świąteczne przygotowania potrafią przytłoczyć. W natłoku spraw nie starczyło ci czasu w pieczenie? Zamiast martwić się, że pierniczki nie zdążą skruszeć przed Wigilią, warto sięgnąć po szybkie zamienniki, które równie dobrze wprowadzą świąteczny nastrój. Oto trzy przepisy, które zaoszczędzą twój czas, a jednocześnie zaspokoją apetyt na pyszne, świąteczne ciasteczka.

W przedświątecznej gorączce łatwo zapomnieć o tradycyjnych pierniczkach, które wymagają czasu, by odpowiednio skruszeć i zmięknąć. Do świąt zostało kilka dni, a ty nadal ich nie upiekłaś? Zamiast ryzykować i stawiać na stole piernikowe "kamienie", wybierz jeden z kilku smacznych zamienników, który pozwoli cieszyć się świątecznym smakiem w zaledwie kilka minut. Te szybkie przepisy nie tylko zaoszczędzą twój czas, ale także zachwycą smakoszy i nadadzą świątecznym chwilom niezapomnianego aromatu.

Szybkie ciasteczka cynamonowe

Te ciasteczka to połączenie klasycznego smaku cynamonu z delikatnym, maślanym ciastem. Są idealnie kruche, a ich intensywny zapach roznosi się po całej kuchni, wprowadzając w świąteczną atmosferę nawet największego marudę!

Składniki:

• 200 g masła• 100 g cukru• 1 łyżeczka cynamonu• 1 jajko• 250 g mąki pszennej• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Masło i cukier utrzyj na gładką masę, a następnie dodaj jajko i cynamon.2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, po czym połącz z resztą składników.3. Uformuj małe kulki, spłaszcz je i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.4. Piecz w 180°C przez 10-12 minut, aż staną się złociste.

"Pierniczki" z ciasta francuskiego

Te ciasteczka są prostą alternatywą dla tradycyjnych piernikowych figurek. Gotowe ciasto francuskie sprawia, że przygotowanie tych ciasteczek to kwestia kilku minut, a efekt końcowy jest wyjątkowo chrupiący i pełen cynamonowego aromatu.

Składniki:

• 1 opakowanie ciasta francuskiego• 2 łyżki cukru• 1 łyżeczka cynamonu• 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.2. Zwijamy je w rulon i kroimy na małe kawałki.3. Ustawiamy je na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem.4. Pieczemy w 200°C przez 12-15 minut, aż będą złociste.

Błyskawiczne pierniczki z masy marcepanowej

Masa marcepanowa w połączeniu z cynamonem to świetny zamiennik dla tradycyjnych pierniczków. Ciasteczka są wyjątkowo delikatne, a ich smak jest intensywnie słodki i orzechowy - wprost idealny na świąteczny stół.

Składniki:

• 200 g masy marcepanowej• 100 g cukru pudru• 1 jajko• 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1. Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, jajkiem i cynamonem.2. Uformuj z masy małe kuleczki lub ciasteczka.3. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 8-10 minut.

Każdy z tych przepisów jest bardzo prosty i szybki, a zapach świeżo upieczonych ciasteczek wprowadzi świątecznej atmosferę do twojego domu. Smacznego!

Jak zrobić kruche ciasteczka?