Podział lodówki na konkretne strefy może znacznie ułatwić przechowywanie żywności. Kluczowe jest umiejętne rozmieszczenie produktów, aby unikać zanieczyszczeń, utraty wilgoci i zmniejszyć ryzyko zatruć pokarmowych.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Czyste powietrze w domu. Kilka sposobów na uniknięcie zanieczyszczeń
Gdzie przechowywać poszczególne produkty żywnościowe?
Zastosowanie się do prostych zasad dotyczących umieszczania mięsa, produktów mlecznych, gotowych dań czy warzyw pozwoli nam efektywnie korzystać z lodówki, dbając jednocześnie o jakość naszych zapasów spożywczych.
- DOLNE PÓŁKI powinny być przeznaczone na surowe mięso, ryby oraz owoce morza. Dlaczego? Ponieważ jest to najzimniejsze miejsce, a niska temperatura zapewni im najlepsze warunki przechowywania.
- ŚRODKOWE PÓŁKI powinny być przeznaczone na gotowe dania, sosy, napoje, czy sery. Panuje tam umiarkowana temperatura, idealna dla tego typu produktów.
- GÓRNE PÓŁKI to idealne miejsce na sałatki, przetwory, domowe wypieki, resztki ugotowanych potraw, otwarte konserwy, jogurty czy śmietanę.
- DRZWI przeznaczone są do przechowywania napojów, sosów, jajek, przetwory, oleje roślinne, chrzan czy musztardę.
- DOLNE SZUFLADY to miejsce, gdzie warto umieścić świeże warzywa i owoce.