Lodówka

i

Autor: pixabay Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?

Praktyczne porady

Wystarczy mała zmiana, a Twoje jedzenie będzie dłużej świeże! Jak przechowywać produkty w lodówce?

2024-01-19 13:14

Efektywne korzystanie z lodówki nie polega tylko na utrzymaniu odpowiedniej temperatury, ale także na strategicznym rozmieszczeniu produktów na poszczególnych półkach. Poznajmy zasady, które pomogą utrzymać porządek w lodówce, zachowując jednocześnie świeżość i bezpieczeństwo naszych produktów spożywczych.

Podział lodówki na konkretne strefy może znacznie ułatwić przechowywanie żywności. Kluczowe jest umiejętne rozmieszczenie produktów, aby unikać zanieczyszczeń, utraty wilgoci i zmniejszyć ryzyko zatruć pokarmowych.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Czyste powietrze w domu. Kilka sposobów na uniknięcie zanieczyszczeń

Przepis na miodek z mniszka lekarskiego od Beszamel.pl

Gdzie przechowywać poszczególne produkty żywnościowe?

Zastosowanie się do prostych zasad dotyczących umieszczania mięsa, produktów mlecznych, gotowych dań czy warzyw pozwoli nam efektywnie korzystać z lodówki, dbając jednocześnie o jakość naszych zapasów spożywczych.

  • DOLNE PÓŁKI powinny być przeznaczone na surowe mięso, ryby oraz owoce morza. Dlaczego? Ponieważ jest to najzimniejsze miejsce, a niska temperatura zapewni im najlepsze warunki przechowywania.
  • ŚRODKOWE PÓŁKI powinny być przeznaczone na gotowe dania, sosy, napoje, czy sery. Panuje tam umiarkowana temperatura, idealna dla tego typu produktów.
  • GÓRNE PÓŁKI to idealne miejsce na sałatki, przetwory, domowe wypieki, resztki ugotowanych potraw, otwarte konserwy, jogurty czy śmietanę.
  • DRZWI przeznaczone są do przechowywania napojów, sosów, jajek, przetwory, oleje roślinne, chrzan czy musztardę.
  • DOLNE SZUFLADY to miejsce, gdzie warto umieścić świeże warzywa i owoce.