ZDROWA DIETA

Te owoce i warzywa królują w kuchni jesienią. Dlaczego warto je jeść?

2024-09-06 18:44

Jesień to czas prawdziwej obfitości. Wśród sezonowych darów natury niepodzielnie królują późne odmiany jabłek, soczyste gruszki, słodkie śliwki, pyszny rokitnik, a także dynia, warzywa liściaste i warzywa korzenne. Dlaczego warto zachwycać się jesiennymi smakami? Wyjaśniamy!

Sezonowa dieta jest niezmiernie zdrowa, a do tego pozwala docenić smak produktów, które dojrzewają naturalnie, zgodnie z rymem przyrody. Jesienne owoce i warzywa to gwarancja zdrowia oraz najlepszego smaku. Sprawdź, dlaczego powinieneś sięgać po nie właśnie teraz!

Dynia - prawdziwa królowa jesieni

Choć dynia kojarzy się z listopadową aurą, jej pierwsze dorodne owoce można dostać na straganie już teraz. Nie bez powodu dynię nazywa się złotem jesieni. Jest pyszna, dostarcza wielu cennych składników odżywczych, jak np. beta-karoten, witamina C czy błonnik, a także stanowi doskonałą bazę dla wielu ciekawych i smacznych dań. Wykorzystaj ją do przygotowania jesiennych zup, zapiekanek, ciast, koktajli oraz sosów.

Gruszki - moc jesiennej słodyczy

Gruszki to owoce, które nie tylko wybornie smakują, ale są także niezwykle cenne dla zdrowia. Dostarczają duże ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie. Ponadto, w miąższu gruszek znajdziemy także witaminę K - kluczową w procesie krzepnięcia krwi oraz utrzymania zdrowych kości. Owoce te zawierają również miedź, nieocenioną w prawidłowym funkcjonowaniu układu. Warto wiedzieć też, że gruszki wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu mogą po nie sięgać także osoby chore na cukrzycę. 

Śliwki - idealne do jesiennych przetworów

To kolejny jesienny przysmak o wielu cennych właściwościach prozdrowotnych. Śliwki znane są przede wszystkim ze swojego korzystnego wpływu na trawienie. To zasługa błonnika, a zwłaszcza pektyn, które wspomagają pracę jelit i skutecznie łagodzą zaparcia. Śliwki dostarczają również witamin A i C o silnym działaniu antyoksydacyjnym, a także polifenole - substancje o właściwościach przeciwzapalnych.

Rokitnik - jesienny hit superfoods

W Polsce jest znany i ceniony od wieków, jednak jego zawrotną popularność możemy obserwować dopiero od kilku lat. Rokitnik jest prawdziwą bombą witaminową. Ze względu na imponującą ilość witaminy C owoc ten nazywany jest „cytryną północy”. Ponadto, w jego miąższu znajdziemy także witaminy z grupy B, witaminę E, K oraz witaminę D. Regularne jedzenie rokitnika wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga walkę z przeziębieniami.

Jesienne warzywa

Kapusta to kolejny jesienny hit. Dostarcza solidnej dawki witaminy C, niezbędnej do wzmacniania układu immunologicznego, a także kwas mlekowy, który ma zbawienny wpływ na prawidłową pracę flory bakteryjnej w jelitach. Inne jesienne skarby wśród warzyw to np.: brokuły, kalafior, brukselka oraz jarmuż Dostarczają witamin z grupy B, magnezu, żelaza, wapnia i błonnika.

Dlaczego warto pokochać smaki jesieni?

Jesień to doskonały czas, by w pełni docenić bogactwo sezonowych warzyw i owoców. Produkty dostępne w danej porze roku są najsmaczniejsze i najzdrowsze, bo dojrzewają w naturalnych warunkach. a do tego mają w sobie najwięcej cennych wartości odżywczych. Warto wspomnieć, że sezonowa dieta służy nie tylko zdrowiu, ale również wpiera lokalną gospodarkę i środowisko, przyczyniając się do zmniejszenia śladu węglowego. Wybierając ten sposób żywienia i sięgając po sezonowe skarby natury, przysłużymy się własnemu zdrowiu oraz pozytywnie wpłyniemy na przyszłość planety.

Jakie sezonowe dary natury możemy znaleźć na targach i w sklepach wraz z początkiem jesieni? Jest ich naprawdę sporo, a wszystkie są pyszne i bardzo wartościowe. Jedz je na zdrowie.

Co jest zdrowe? Katarzyna Bosacka