Przygotowujesz imprezę w domu i masz do zrobienia 30 różnych rzeczy, w tym ugotowanie obiadu, przygotowanie przystawek, sałatek i przekąsek? Właśnie orientujesz się, że nie masz upieczonego ciasta i najpewniej nie zdążysz już tego zrobić? Przychodzimy z pomocą. Z naszym przepisem zrobisz szyszki, których przygotowanie zajmie ci zaledwie kilkanaście minut, a które zachwycą wszystkich twoich gości! Słodkie szyszki z ryżu preparowanego można wykonać przy użyciu krówek lub kajmaku. Efekt końcowy jest równie smaczny w obu opcjach. Zarówno do opcji z krówkami, jak i z kajmakiem, potrzebny jest oczywiście ryż preparowany oraz masło.
Szyszki z krówek - przepis
- 300 g krówek
- 100 g ryżu preparowanego
- 100 g masła
Krówki oraz masło umieść w garnku i ustaw małą moc palnika. Poczekaj, aż masło się roztopi, a krówki zaczną mięknąć i tworzyć bardziej płynną masę. Cały czas mieszaj masę, do momentu aż masło zacznie łączyć się z krówkami. Całość podgrzewaj około 10 minut. Zdejmij garnek z palnika i wsyp ryż preparowany. Wymieszaj wszystko. Masa będzie bardzo gorąca, możesz więc chwilę poczekać, zanim zaczniesz formować szyszki. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie układaj je na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia. Smacznego!
Szyszki z kajmaku
- 400 g kajmaku - jedna puszka
- 100 g ryżu preparowanego
- 100 g masła
Podobnie jak w przypadku szyszek z krówek, szyszki z kajmaku również należy przygotowywać na bardzo małej mocy palnika. Włóż masło do garnka i zacznij go roztapiać. Następnie dodaj zawartość jednej puszki kajmaku. Podgrzewaj wszystko przez kilka minut, cały czas mieszając. Po zdjęciu garnka z palnika, wsyp ryż preparowany i wymieszaj całą masę. Odczekaj kilka minut, aż masa nieco przestygnie, a następnie zacznij formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Gotowe szyszki ułóż na papierze do pieczenia. Smacznego!