Wegetariańskie zamienniki mięsa

i

Autor: Pexels

KUCHNIA

Święta w wersji wege. Te produkty będą pysznymi zamiennikami mięsa

2024-03-25 13:10

Tradycyjne, wielkanocne menu obfituje w wiele mięsnych dań. Czy można przygotować je w wersji roślinnej? Jak najbardziej! Oto pyszne i łatwo dostępne zamienniki mięsa, dzięki którym wyczarujesz wyśmienite dania wege. Gwarantujemy, że zachwycą także miłośników mięsnych potraw!

Tofu

To najprostszy w przygotowaniu wegetariański produkt, który doskonale zastępuje mięso. Możesz wyczarować z niego gulasz, kotlety w panierce albo potraktować jako zamiennik wędliny i podawać do pieczywa. Żeby jeszcze bardziej przybliżyć gościom smak i zapach mięsa, sięgnij po tofu wędzone – ma apetyczny aromat dymu bukowego i smakuje naprawdę wyśmienicie.

Kalafior

Jeżeli dotychczas kalafior kojarzył ci cię z rozgotowaną „jarzynką” serwowaną do obiadu, czas odczarować złe wspomnienia i dać mu jeszcze jedną szansę – tym bardziej, że to warzywo świetnie sprawdza się w wegańskich i wegetariańskich potrawach. Nie będziemy go jednak gotować. Zamiast tego zanurz różyczki kalafiora w aromatycznej marynacie (możesz dodatkowo obtoczyć go w sezamie, mące lub bułce tartej) i upiecz lub usmaż na złocisty kolor. Z czym kojarzy ci się ta apetyczna potrawa? Może z kawałkami kurczaka? Bingo! Gwarantujemy, że smakuje równie dobrze.

Bakłażan

Sekretem wyjątkowego smaku tego warzywa, które po obróbce termicznej do złudzenia przypomina pieczeń lub stek, jest jego mięsista struktura. Dodatkowo bakłażan świetnie nadaje się na grilla lub patelnię. Z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół będzie świetnym zamiennikiem mięsnych dań. Możesz pokroić go w kosteczkę i dodać do sosu lub położyć na patelni duże, okrągłe plastry bakłażana. W obu wersjach będzie pyszną potrawą, którą docenią wszyscy goście.

Ziemniaki

Przyzwyczailiśmy się traktować ziemniaki jako dodatek do potraw. A gdyby uczynić z nich główny punkt świątecznego menu? Nasze propozycje, to ziemniaczane kotlety, pikantny chutney lub pieczeń ziemniaczana. W ten sam sposób możesz potraktować buraki. Buraczane plastry w ziołach po usmażeniu będą doskonałym daniem obiadowym. Są pyszne, lekkie i zdrowe!

Grzyby

Mięsny smak wegetariańskim daniom zapewnią także grzyby. Dzięki prostym sztuczkom ten niepozorny produkt może w mgnieniu oka zmienić się w chrupiącego kotleta lub dodatek do „mięsnego” sosu. Szczególnie polecamy boczniaki i duże odmiany pieczarek. Smaż je w panierce lub duś z warzywami, a wyczarujesz pyszne świąteczne danie. Domownicy nie uwierzą, że to roślinna potrawa.