folia aluminiowa

i

Autor: pixabay.com

to może się przydać

Strona folii aluminiowej ma znaczenie. Z pewnością nie używasz jej prawidłowo

2024-10-11 10:55

Folia aluminiowa to niezastąpione narzędzie w każdej kuchni. Jak dobrze wiemy ma dwie strony - błyszczącą i matową. Okazuje się, że strony mają znaczenie, bowiem jedna z nich odpowiada za to, aby potrawa była dłużej ciepła. Ta ciekawostka może przydać ci się w kuchni.

Spis treści

  1. Którą stroną folii aluminiowej zawijać kanapki?
  2. Która strona folii aluminiowej do zamrażarki?
  3. Folia aluminiowa - która strona do pieczenia mięsa?

Folia aluminiowa to jeden z tych przedmiotów kuchennych, po który sięgamy niemal automatycznie, nie zastanawiając się nad jego szczegółami. Zazwyczaj występuje w formie cienkiego, lśniącego arkusza, który w prosty sposób możemy uformować wedle naszych potrzeb. Owijamy nią żywność, pieczemy w niej potrawy i używamy jako pokrycia w trakcie grillowania. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego folia aluminiowa ma dwie różne strony - błyszczącą i matową? Nie jest to przypadek! Błyszcząca strona folii aluminiowej jest bardziej odbijająca, co oznacza, że lepiej odbija ciepło i światło. Matowa strona z kolei absorbuje ciepło w większym stopniu. Dlatego jeśli chcesz, aby jedzenie pozostawało ciepłe przez dłuższy czas, błyszczącą stronę folii należy skierować na zewnątrz. Dzięki temu folia odbije więcej ciepła z otoczenia, co spowolni proces wychładzania potrawy. Matowa strona skierowana do środka pochłania więcej ciepła od jedzenia, co dodatkowo zapobiega jego szybszemu wyziębieniu.

W odwrotnej sytuacji - gdy chcesz, by jedzenie szybciej się ochłodziło, np. przed włożeniem do lodówki - możesz umieścić błyszczącą stronę do środka. Taki zabieg sprawi, że folia nie będzie tak efektywnie odbijała ciepła potrawy, co ułatwi jej schładzanie.

ZOBACZ TAKŻE: Jeść końcówkę banana czy nie? Odpowiedź zaskoczy każdego!

Folia aluminiowa: podpowiadamy jak wykorzystać w kuchni stronę błyszczącą, a jak matową

Którą stroną folii aluminiowej zawijać kanapki?

Wiele osób zastanawia się, jak prawidłowo zawijać kanapki w folię aluminiową. Okazuje się, że strona ma tutaj znaczenie! Przygotowując kanapki na drogę, do szkoły lub do pracy, powinniśmy zwijać je tak, aby matowa strona znalazła się w środku, a błyszcząca na zewnątrz. Dlaczego akurat tak? Okazuje się, że w ten sposób można ograniczyć dopływ ciepłej temperatury, a w efekcie nasze kanapki się nie nagrzeją ani nie zepsują.

Która strona folii aluminiowej do zamrażarki?

No dobrze, było już pytanie o to jak prawidłowo zawijać kanapki w folię aluminiową, ale wiele osób ma także zagwozdkę jak mrozić jedzenie w folii aluminiowej. Po pierwsze bardzo ważne jest, aby to co chcemy zamrozić było bardzo dokładnie osuszone, a następnie szczelnie owinięte folią. Warzywa i owoce zawsze należy owijać błyszczącą stroną do wewnątrz.

ZOBACZ TAKŻE: Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Nie każdy o tym wie!

Folia aluminiowa - która strona do pieczenia mięsa?

Zastanawiasz się jak prawidłowo układać folię do pieczenia w piekarniku? To bardzo ważne! Ryby, mięso i inne potrawy, które chcemy upiec w piekarniku lub na grillu, należy zawijać w taki sposób, aby danie stykało się ze stroną błyszczącą. Ta część folii aluminiowej odpowiedzialna jest za zachowanie ciepła.

Quiz o polskim jedzeniu. Trudny test o regionalnych potrawach

Pytanie 1 z 10
Proziaki to popularne na Podkarpaciu mączne placki, które swoją nazwę zawdzięczają jednemu składnikowi. Chodzi o: