Spis treści
- Którą stroną folii aluminiowej zawijać kanapki?
- Która strona folii aluminiowej do zamrażarki?
- Folia aluminiowa - która strona do pieczenia mięsa?
Folia aluminiowa to jeden z tych przedmiotów kuchennych, po który sięgamy niemal automatycznie, nie zastanawiając się nad jego szczegółami. Zazwyczaj występuje w formie cienkiego, lśniącego arkusza, który w prosty sposób możemy uformować wedle naszych potrzeb. Owijamy nią żywność, pieczemy w niej potrawy i używamy jako pokrycia w trakcie grillowania. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego folia aluminiowa ma dwie różne strony - błyszczącą i matową? Nie jest to przypadek! Błyszcząca strona folii aluminiowej jest bardziej odbijająca, co oznacza, że lepiej odbija ciepło i światło. Matowa strona z kolei absorbuje ciepło w większym stopniu. Dlatego jeśli chcesz, aby jedzenie pozostawało ciepłe przez dłuższy czas, błyszczącą stronę folii należy skierować na zewnątrz. Dzięki temu folia odbije więcej ciepła z otoczenia, co spowolni proces wychładzania potrawy. Matowa strona skierowana do środka pochłania więcej ciepła od jedzenia, co dodatkowo zapobiega jego szybszemu wyziębieniu.
W odwrotnej sytuacji - gdy chcesz, by jedzenie szybciej się ochłodziło, np. przed włożeniem do lodówki - możesz umieścić błyszczącą stronę do środka. Taki zabieg sprawi, że folia nie będzie tak efektywnie odbijała ciepła potrawy, co ułatwi jej schładzanie.
ZOBACZ TAKŻE: Jeść końcówkę banana czy nie? Odpowiedź zaskoczy każdego!
Którą stroną folii aluminiowej zawijać kanapki?
Wiele osób zastanawia się, jak prawidłowo zawijać kanapki w folię aluminiową. Okazuje się, że strona ma tutaj znaczenie! Przygotowując kanapki na drogę, do szkoły lub do pracy, powinniśmy zwijać je tak, aby matowa strona znalazła się w środku, a błyszcząca na zewnątrz. Dlaczego akurat tak? Okazuje się, że w ten sposób można ograniczyć dopływ ciepłej temperatury, a w efekcie nasze kanapki się nie nagrzeją ani nie zepsują.
Która strona folii aluminiowej do zamrażarki?
No dobrze, było już pytanie o to jak prawidłowo zawijać kanapki w folię aluminiową, ale wiele osób ma także zagwozdkę jak mrozić jedzenie w folii aluminiowej. Po pierwsze bardzo ważne jest, aby to co chcemy zamrozić było bardzo dokładnie osuszone, a następnie szczelnie owinięte folią. Warzywa i owoce zawsze należy owijać błyszczącą stroną do wewnątrz.
ZOBACZ TAKŻE: Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Nie każdy o tym wie!
Folia aluminiowa - która strona do pieczenia mięsa?
Zastanawiasz się jak prawidłowo układać folię do pieczenia w piekarniku? To bardzo ważne! Ryby, mięso i inne potrawy, które chcemy upiec w piekarniku lub na grillu, należy zawijać w taki sposób, aby danie stykało się ze stroną błyszczącą. Ta część folii aluminiowej odpowiedzialna jest za zachowanie ciepła.