Śniadania we francuskim stylu? Zacznij dzień jak Emily w Paryżu!

i

Autor: FreePik

KUCHNIA I PODRÓŻE

Śniadania we francuskim stylu? Zacznij dzień jak "Emily w Paryżu"!

2024-09-04 19:04

Śniadanie we Francji to coś więcej, niż tylko posiłek. Niespieszną celebrację "Le petit déjeuner" pokocha każdy miłośnik prostoty i wybornego smaku. Chcesz zacząć dzień jak prawdziwa paryżanka? Przygotuj lekkie śniadanie, które zapewni ci energię i doskonały nastrój. Oto cztery propozycje, które spotkasz w paryskich kawiarniach i restauracjach. Łączy je prostota, elegancja i pyszny, słodki smak. Bon appétit!

Styl życia paryżanek od lat inspiruje kobiety na całym świecie, a kultowy już serial "Emily w Paryżu" dodatkowo podbija ten trend. Dziś mówiąc "parisian chic", nie mamy na myśli jedynie stroju, ale także - a może przede wszystkim - zwykłe, prozaiczne zwyczaje mieszkanek stolicy Francji. Nieodłącznym elementem paryskiego "art de vivre" jest oczywiście jedzenie, a w szczególności śniadania, z których Francuzi uczynili prawdziwy rytuał.

Typowe francuskie śniadanie łączy w sobie elegancję, prostotę i tradycję. Nie jest to posiłek, który ma za zadanie nasycić na wiele godzin. Jak sama nazwa wskazuje, le petit déjeuner to zaledwie przedsmak obiadu, który z kolei jest zapowiedzią kilkudaniowej, wieczornej uczty. Francuskie śniadanie jedynie zaostrza apetyt na cały dzień, a przy tym - zgodnie z francuską filozofią - stanowi małą, cudownie słodką rozpustę.

Nieodłączne elementy francuskiego śniadania

Francuskie śniadania są niewielkie, często ograniczają się jedynie do kawałka bagietki z masłem i dżemem, świeżo upieczonego croissanta lub pain au chocolat - bułeczki, którą Francuzi chętnie maczają w filiżance herbaty, kawy lub gorącej czekolady. Alternatywą dla słodkich wypieków jest jogurt z dodatkiem świeżych owoców.

Czego nie może zabraknąć na stole każdej prawdziwej paryżanki o poranku?

Świeże, chrupiące pieczywo - bagietki, słodkie bułeczki z czekoladą albo croissanty. 

Masło i dżem - to nieodłączny, śniadaniowy duet francuskich smakoszy. Paryżanki kochają łączyć prawdziwe masło z dżemem z malin, moreli, truskawek lub pomarańczy.

Kawa - Francuzi piją ją w dużych filiżankach, które idealnie nadają się do tego, żeby moczyć w nich croissanty lub pain au chocolat. Do filiżanki możesz także wlać aromantyczną herbatę lub gęstą, gorącą czekoladę.

Owoce i jogurt - często pojawiają się na stole jako urozmaicenie śniadania. Jeżeli croissant to dla ciebie za mało, dodaj do porannego posiłku jogurt naturalny z miodem, orzechami i kawałkami świeżych owoców.

4 pomysły na śniadanie we francuskim stylu

Oto 4 pomysły na śniadaniowe specjały, dzięki którym zaczniesz dzień w iście francuskim stylu. Który z nich stanie się twoim ulubionym?

Croissant i kawa: to zdecydowanie najprostszy sposób na francuskie śniadanie. Zaparz kawę i maczaj w niej świeżo upieczonego croissanta. Ten zestaw doskonale sprawdza się, gdy nie masz czasu na przyrządzanie wieloskładnikowych posiłków.

Bagietka z masłem i dżemem: ten iście francuski zestaw także nie wymaga wiele zachodu. Świeża bagietka, kremowe masło i słoik ulubionego dżemu to idealny pomysł na smaczny początek dnia.

Pain au chocolat i gorąca czekolada: śniadanie jak deser? Czemu nie! To proste i cudownie słodkie śniadanie dla prawdziwych łasuchów. Zastrzyk energii i dobrego nastroju gwarantowany.

Jogurt z miodem, owocami i orzechami: lekka, zdrowa, ale równie smaczna opcja, idealna na gorące dni. Jeżeli lubisz większe śniadania, potraktuj jogurt jako urozmaicenie słodkiego zestawu z croissantem lub słodką, czekoladową bułeczką.

Omlet – danie nie tylko na śniadanie!