KUCHNIA

Słodkie i zdrowe. Te produkty zastąpią cukier w kuchni

2024-04-25 15:59

Idealnie sprawdzają się jako środek słodzący do napojów, wypieków i deserów, a przy tym nie szkodzą zdrowiu. Przedstawiamy 5 naturalnych słodzików, które będą świetnym zamiennikiem cukru. Nie tylko dobrze smakują, ale też dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Poznaj je bliżej.

Naturalny miód

Nazywany jest płynnym złotem polskich pasiek. Jego walory smakowe i odżywcze w dużej mierze zależą od tego, z jakich kwiatów pochodzi nektar zebrany przez pszczoły. Miód to naturalny środek antybakteryjny - świetnie sprawdza się przy przeziębieniu i infekcjach górnych dróg oddechowych. Stosowany miejscowo na skórę przyspiesza gojenie ran. Miód to cenne źródło żelaza, wapnia, magnezu, potasu i fosforu, a także witamin: A, B2 i PP. W kuchni możemy go stosować do wszystkiego - świetnie sprawdza się jako środek słodzący do napojów, deserów, wypieków, owsianki i wielu innych dań. Można jeść go także łyżeczką w celu wzmocnienia odporności.

Poradnik Zdrowie - Zdrowotne właściwości miodu

Syrop z agawy

Często nazywany jest też miodem z agawy. Ten pyszny, złocisty syrop powstaje z liści agawy - rośliny rosnącej na terenie Ameryki Północnej i Południowej. Pod względem smaku i konsystencji bardzo przypomina miód, choć można wyczuć w nim także lekko karmelowe nuty. Syrop z agawy doskonale sprawdza się jako dodatek do placów, naleśników, ryżu z owocami i deserów. Co ciekawe, jest naturalnym probiotykiem, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.

Syrop klonowy

Nie bez powodu ten produkt kojarzy się z Kanadą - to właśnie tam wytwarza się go najwięcej. Syrop klonowy powstaje z soku klonowego i stanowi świetny dodatek do wielu słodkich dań. Ma wyrazisty, lekko owocowy smak, świetnie komponuje się z naleśnikami, racuchami, tostami, a także z jogurtem. Ma znacznie mniej kalorii niż miód, zachowuje świeżość i właściwości smakowe do 18 miesięcy, a przy tym jest cennym źródłem cynku i antyoksydantów.

Stewia

To naturalny słodzik wytwarzany z rośliny o tej samej nazwie. Jej liście są 30 razy słodsze od cukru. Stewia naturalnie występuje na terenach Ameryki Południowej, jednak od pewnego czasu producentami wyrobów z tej rośliny są także Chiny, Izrael i Japonia. Słodzik ze stewii jest dostępny na rynku w postaci proszku lub syropu. Można ją stosować do wszystkiego - świetnie sprawdza się zarówno w przypadku gorących dań i wypieków, jak i deserów oraz napojów. Stosowanie tego produktu przynosi wiele korzyści zdrowotnych: obniża ciśnienie krwi, łagodzi przykre dolegliwości przewodu pokarmowego, a także działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo.