KUCHNIA

Słodkie i zdrowe. Te produkty zastąpią cukier w kuchni

2024-04-25 15:59

Idealnie sprawdzają się jako środek słodzący do napojów, wypieków i deserów, a przy tym nie szkodzą zdrowiu. Przedstawiamy 5 naturalnych słodzików, które będą świetnym zamiennikiem cukru. Nie tylko dobrze smakują, ale też dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Poznaj je bliżej.

Poradnik Zdrowie: zdrowotne właściwości miodu

Naturalny miód

Nazywany jest płynnym złotem polskich pasiek. Jego walory smakowe i odżywcze w dużej mierze zależą od tego, z jakich kwiatów pochodzi nektar zebrany przez pszczoły. Miód to naturalny środek antybakteryjny - świetnie sprawdza się przy przeziębieniu i infekcjach górnych dróg oddechowych. Stosowany miejscowo na skórę przyspiesza gojenie ran. Miód to cenne źródło żelaza, wapnia, magnezu, potasu i fosforu, a także witamin: A, B2 i PP. W kuchni możemy go stosować do wszystkiego - świetnie sprawdza się jako środek słodzący do napojów, deserów, wypieków, owsianki i wielu innych dań. Można jeść go także łyżeczką w celu wzmocnienia odporności.

Syrop z agawy

Często nazywany jest też miodem z agawy. Ten pyszny, złocisty syrop powstaje z liści agawy - rośliny rosnącej na terenie Ameryki Północnej i Południowej. Pod względem smaku i konsystencji bardzo przypomina miód, choć można wyczuć w nim także lekko karmelowe nuty. Syrop z agawy doskonale sprawdza się jako dodatek do placów, naleśników, ryżu z owocami i deserów. Co ciekawe, jest naturalnym probiotykiem, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.

Syrop klonowy

Nie bez powodu ten produkt kojarzy się z Kanadą - to właśnie tam wytwarza się go najwięcej. Syrop klonowy powstaje z soku klonowego i stanowi świetny dodatek do wielu słodkich dań. Ma wyrazisty, lekko owocowy smak, świetnie komponuje się z naleśnikami, racuchami, tostami, a także z jogurtem. Ma znacznie mniej kalorii niż miód, zachowuje świeżość i właściwości smakowe do 18 miesięcy, a przy tym jest cennym źródłem cynku i antyoksydantów.

Stewia

To naturalny słodzik wytwarzany z rośliny o tej samej nazwie. Jej liście są 30 razy słodsze od cukru. Stewia naturalnie występuje na terenach Ameryki Południowej, jednak od pewnego czasu producentami wyrobów z tej rośliny są także Chiny, Izrael i Japonia. Słodzik ze stewii jest dostępny na rynku w postaci proszku lub syropu. Można ją stosować do wszystkiego - świetnie sprawdza się zarówno w przypadku gorących dań i wypieków, jak i deserów oraz napojów. Stosowanie tego produktu przynosi wiele korzyści zdrowotnych: obniża ciśnienie krwi, łagodzi przykre dolegliwości przewodu pokarmowego, a także działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo.