KUCHNIA

Sezon na truskawki tuż tuż. Wykorzystaj ten czas i jedz ich jak najwięcej!

2024-04-24 16:33

Truskawki to słodka zapowiedź lata i jeden z najzdrowszych owoców sezonowych. Już niedługo łubianki pełne apetycznych truskawek pojawią się w sklepach i na straganach. Jedz je bez umiaru, bo są bardzo niskokaloryczne i dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Podpowiadamy, jakie witaminy i minerały kryją się we wnętrzu tych pysznych owoców.

Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki zaliczane są do grupy tzw. superfoods, czyli produktów o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Trudno się dziwić - ilość witamin, minerałów i cennych substancji zawartych w tych owocach może przyprawiać o zawrót głowy. Już niedługo zacznie się prawdziwy truskawkowy raj, gdyż wiosenne miesiące to waśnie początek sezonu na te pyszne owoce. Radzimy zajadać truskawki bez opamiętania. Dlaczego? Oto ich prozdrowotne supermoce.

Bomba witamin

Truskawki zawierają duże stężenie witaminy C (pod tym względem wygrywają z cytrusami!), a także witaminy z grupy B - w tym kwas foliowy - witaminę A, E i K.

Słodkie i niskokaloryczne

Wydawałoby się, że tak słodki i soczysty owoc z pewnością zawiera dużo kalorii. Nic bardziej mylnego! Truskawki to bardzo dietetyczne owoce - 100 g zawiera ok. 32 kcal. Osoby będące na diecie nie muszą martwić się, że miseczka truskawek zaszkodzi ich sylwetce. Oczywiście, pod warunkiem, że nie dodamy do nich tłustej bitej śmietany i cukru - w przeciwnym razie niewinna przekąska zmieni się w prawdziwą kaloryczną bombę.

Odpowiednie dla osób z cukrzycą

Mimo słodkiego smaku, truskawki nie są zabronione u osób, które zmagają się z wysokim cukrem. Indeks glikemiczny tych owoców wynosi 40, co sprawia, że cukrzycy mogą jeść je bez obaw. Dodatkowo, truskawki dostarczają cennego błonnika, który nie tylko syci, ale także reguluje poziom cukru we krwi.

Źródło urody

Truskawki działają na skórę jak naturalne serum upiększające. Ich sekretem jest duża zawartość witaminy C oraz przeciwutleniaczy, które stymulują produkcję kolagenu, wzmacniają skórę, poprawiają koloryt cery i opóźniają procesy starzenia. Takie smaczne i zdrowe kuracje anti-aging kochamy najbardziej!

Idealna przekąska dla sportowców

Po truskawki powinny sięgać także osoby aktywne fizycznie. Zawarta w nich bromelina zapobiega stanom zapalnym, przyspiesza gojenie ran i wspiera proces regeneracji mięśni po treningu.

Ochrona przed nowotworami

Truskawki to cenne źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. Przeciwnowotworowe właściwości wykazuje też zawarty w tych owocach kwas elagowy. Dodatkowo substancja wzmacnia układ immunologiczny i wspiera organizm w walce ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.