KUCHNIA

Grill w wersji wege. Oto 5 produktów, które zastąpią mięso

2024-04-26 15:25

Warzywa na grilla

Tofu na grilla

To jeden z podstawowych produktów na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, a zarazem jedno z najcenniejszych źródeł roślinnego białka. Tofu produkowane jest z ziaren odżywczej soi, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa w popularnych produktach. To głównie zasługa jego mięsistej konsystencji oraz neutralnego smaku, który sprawia, że produkt świetnie wchłania przyprawy i marynaty. zarumienione i chrupiące kawałki tofu z grilla będą wspaniałym przysmakiem, który zachwyci nawet zagorzałych mięsożerców.

Grillowany bakłażan

Kto by pomyślał, że niepozorne, nieco gąbczaste plastry bakłażana po upieczeniu na grillu zmieniają się w pyszną potrawę, która do złudzenia przypomina mięso? Zapewniamy, że to nie nasza fantazja, ale najprawdziwszy fakt. Bakłażan to warzywo o ogromnym potencjale kulinarnym, a ze względu na swoją strukturę wydaje się wręcz wymarzonym produktem do grillowania. Przekrój go na pół albo pokrój w plastry, skrop oliwą i posyp ulubionymi ziołami. Po upieczeniu podawaj z dodatkiem majonezowego sosu. Niebo w gębie!

Kalafiorowe różyczki z grilla

Miłośnicy tej potrawy uważają, że w smaku przypomina panierowane kawałki kurczaka z popularnej sieci restauracji fast food. Zgadzamy się z tą opinią! Mało tego - grillowany kalafior jest nie tylko bardzo smaczny, ale też o wiele zdrowszy niż smażony kurczak w panierce. Żeby to danie w pełni zachwycało smakiem, warto wcześniej zanurzyć różyczki kalafiora w ulubionej marynacie. Następnie kładziemy kalafiora na ruszcie i pieczemy do zrumienienia. Z dodatkiem sosu i świeżej surówki smakuje wyśmienicie. Goście nie uwierzą, że to warzywne danie.

Grillowane ziemniaki i bataty

Ziemniaki i bataty z grilla to klasyka, jednak warto potraktować je tym razem nie jako dodatek do mięsnych dań, ale jeden z głównych punktów programu. Klasyczne ziemniaki pokrój w plastry, dodaj przyprawy, sól i masło, a następnie zawiń w folię aluminiowa i piecz na grillu przez 20 min. Bataty mają znacznie delikatniejszą strukturę, niż ziemniaki, dlatego lepiej grillować je w większych kawałkach albo przekroić na pół, żeby nie rozpadły się podczas pieczenia. Bataty również pieczemy w folii. Kiedy będą gotowe, polej je ulubionym sosem. Gwarantujemy, że pokochasz ten smak!