Przygotowanie poczęstunku dla gości zawsze jest niemałym wyzwaniem. Imprezowy bufet powinien się składać z ciekawych, różnorodnych przysmaków, które jednocześnie nie będą skomplikowane - zarówno w przygotowaniu, jak i w jedzeniu. Wbrew pozorom, goście docenią to, co sprawdzone i dobrze znane. Szukasz inspiracji na szybkie, proste i smaczne przysmaki na letnią imprezę? Wykorzystaj nasze pomysły, które docenią nawet wybredni smakosze.
Roladki z cukinii
To danie zachwyci nie tylko smakiem, ale także efektownym wyglądem. Do przygotowania pysznych roladek potrzebujesz zarówno trzech składników.
Weź: 3 cukinie, 3 opakowania kremowego serka twarogowego do smarowania, oliwa lub olej do smażenia.
Pokrój cukinie w długie, cienkie plastry. Następnie smaż je na rozgrzanym oleju, aż będą miękkie i lekko zarumienione. Odstaw plastry cukinii do wystygnięcia. Na każdą porcję nałóż odrobinę kremowego serka i zwijaj plastry w rulonik. Krótsze kawałki cukinii możesz połączyć i zwinąć razem. Wierzch każdej roladki posyp solą i ozdób listkami świeżych ziół.
Wędzony łosoś z serem halloumi i truskawkami
Szaszłyki to nieodłączny element każdej imprezy. Dają nieograniczone pole do inwencji twórczej. My polecamy istną fuzję smaków w postaci szaszłyków z łososiem, serem halloumi i słodkimi, soczystymi truskawkami.
Weź: 300 g wędzonego na zimno łososia, 2 opakowania sera halloumi, świeże truskawki, wykałaczki do szaszłyków, gałązki świeżej kolendry
Ser halloumi i plastry łososia pokrój na kawałki. Truskawki pokrój na pół. Nadziewaj na wykałaczki kawałki łososia, ser i truskawki. szaszłyki ozdób listkami kolendry.
Pomidorki z mozzarellą i awokado
Popularna sałatka caprese to imprezowy klasyk. W tradycyjnej formie składa się z plastrów sera mozzarella i plastrów pomidora. Ten pyszny duet jest niewątpliwie bardzo smaczny, ale trudny do zjedzenia "na raz". Proponujemy wersję z mini mozzarelli z dodatkiem pomidorków koktajlowych i awokado. Przysmak w malutkich miseczkach będzie hitem wieczoru.
Weź: 500 g pomidorków koktajlowych, 3 - 4 opakowania małych kulek mozzarelli, 2 dojrzałe awokado, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę płynnego miodu, 1 łyżkę musztardy, gruboziarnistą sól i pieprz do smaku
Usuń pestkę z awokado, obierz ze skórki i pokrój miąższ na kwadratowe kostki. Pomidorki przekrój na pół. Do miski wrzuć osączone kulki mozzarelli, kawałki pomidorów i kawałki awokado. Dopraw sosem z oliwy i miodu. Skrop oliwą z oliwek, a następnie posyp solą i pieprzem. Przełóż do małych miseczek i serwuj gościom.