DIETA

Pyszne i zdrowe. Te słodycze i desery możesz jeść bez wyrzutów sumienia

2024-05-06 12:18

Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego. Niestety, zbliżające się lato i sezon na bikini sprawia, że wolimy omijać łakocie szerokim łukiem. Na szczęście, istnieją słodycze, które nie tylko nie szkodzą pięknej, zgrabnej sylwetce ale też dostarczają cennych składników odżywczych. Po te słodkie przysmaki możesz śmiało sięgać z czystym sumieniem.

W formie: Płatki owsiane

Chałwa

Niegdyś była bardzo popularnym deserem w polskich domach, dziś popadła w zapomnienie. Niesłusznie, bo to nie tylko wyborny przysmak, ale także bogactwo witamin i minerałów. Chałwa powstaje z nasion sezamu i karmelu. Często urozmaica się jej smak różnymi dodatkami, jak np. bakalie, orzechy, kakao czy wanilia. Chałwa uważana jest za jeden z najzdrowszych łakoci. Dostarcza m.in. witamin z grupy B, a także fosforu, magnezu, sodu i wapnia. To także cenne źródło białka. Jeżeli dbasz o linię, jedz ją z umiarem, bo jest dość tłusta i kaloryczna, jednak w niewielkich ilościach na pewno nie zaszkodzi.

Suszone daktyle

Suszone daktyle doskonale zastępują toffi. Ich miękki, ciągnący się miąższ w pełni zaspokaja apetyt na karmelowe cukierki, batony i ciasta. Pyszny smak to jedno, ale warto podkreślić też, że daktyle to także bomba witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminy A, C, E i K, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. 100 g tego przysmaku dostarcza 277 kcal. Kilka daktyli do kawy zastąpi niezdrowe łakocie i zapewni sytość na długi czas.

Ciasteczka i batony owsiane

Pełnoziarniste wypieki to świetna alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciasteczek. Te na bazie płatków owsianych można śmiało potraktować jako drugie śniadanie, przekąskę do kawy lub pyszny podwieczorek. Dlaczego warto po nie sięgać? Płatki owsiane świetne źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych: żelaza, magnezu, cynku, potasu i fosforu. Znajdziemy w nich także cenny błonnik, który zapewnia sytość i przyspiesza przemianę materii. 

Gorzka czekolada

Często słyszy się, że czekolada tuczy i jest niezdrowa. Mleczną i białą tabliczkę z pewnością warto omijać, jeżeli dbamy o linię, ale gorzka czekolada to zupełnie co innego. Wyborny, intensywny smak kakao oraz subtelna słodycz w ciemnych kostkach to świetny zamiennik kalorycznych łakoci. Gorzka czekolada także wspomaga pracę mózgu, układu sercowo - naczyniowego i jelit. Ciemna tabliczka to prawdziwa bomba witamin i pierwiastków. Z najdziemy w niej grupy B, witaminę K, magnez, cynk, selen, mangan, żelazo, potas, fosfor i miedź. Jedna kostka to tylko 36 kcal. Możesz raczyć się nią bez obaw - organizm z pewnością ci za to podziękuje.