Chałwa
Niegdyś była bardzo popularnym deserem w polskich domach, dziś popadła w zapomnienie. Niesłusznie, bo to nie tylko wyborny przysmak, ale także bogactwo witamin i minerałów. Chałwa powstaje z nasion sezamu i karmelu. Często urozmaica się jej smak różnymi dodatkami, jak np. bakalie, orzechy, kakao czy wanilia. Chałwa uważana jest za jeden z najzdrowszych łakoci. Dostarcza m.in. witamin z grupy B, a także fosforu, magnezu, sodu i wapnia. To także cenne źródło białka. Jeżeli dbasz o linię, jedz ją z umiarem, bo jest dość tłusta i kaloryczna, jednak w niewielkich ilościach na pewno nie zaszkodzi.
Suszone daktyle
Suszone daktyle doskonale zastępują toffi. Ich miękki, ciągnący się miąższ w pełni zaspokaja apetyt na karmelowe cukierki, batony i ciasta. Pyszny smak to jedno, ale warto podkreślić też, że daktyle to także bomba witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminy A, C, E i K, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. 100 g tego przysmaku dostarcza 277 kcal. Kilka daktyli do kawy zastąpi niezdrowe łakocie i zapewni sytość na długi czas.
Ciasteczka i batony owsiane
Pełnoziarniste wypieki to świetna alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciasteczek. Te na bazie płatków owsianych można śmiało potraktować jako drugie śniadanie, przekąskę do kawy lub pyszny podwieczorek. Dlaczego warto po nie sięgać? Płatki owsiane świetne źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych: żelaza, magnezu, cynku, potasu i fosforu. Znajdziemy w nich także cenny błonnik, który zapewnia sytość i przyspiesza przemianę materii.
Gorzka czekolada
Często słyszy się, że czekolada tuczy i jest niezdrowa. Mleczną i białą tabliczkę z pewnością warto omijać, jeżeli dbamy o linię, ale gorzka czekolada to zupełnie co innego. Wyborny, intensywny smak kakao oraz subtelna słodycz w ciemnych kostkach to świetny zamiennik kalorycznych łakoci. Gorzka czekolada także wspomaga pracę mózgu, układu sercowo - naczyniowego i jelit. Ciemna tabliczka to prawdziwa bomba witamin i pierwiastków. Z najdziemy w niej grupy B, witaminę K, magnez, cynk, selen, mangan, żelazo, potas, fosfor i miedź. Jedna kostka to tylko 36 kcal. Możesz raczyć się nią bez obaw - organizm z pewnością ci za to podziękuje.