Przepisy "z dziada pradziada" wracają do łask i cieszą się sporą popularnością w kuchni. W końcu kuchnia naszych mam, bać i ciotek, była prosta, a do tego naprawdę smaczna! W domach królowało swoje pieczywo, swój pasztet, a także różnego rodzaju zupy - im prostsze, tym smaczniejsze. Co ciekawe, gdy zbliżały się święta wielkanocne, to nigdy nie mogło zabraknąć solidnej, rozgrzewającej zupy, która dodawała wyjątkowy charakter Wielkanocy. Często przyrządzano ją we wschodniej części Polski, szczególnie na Lubelszczyźnie, a do jej przygotowania wykorzystywano ocet, jajka, wędlinę, kiełbasę oraz chrzan. Dziś warto przypomnieć sobie smak dawnej kresowej zupy, ponieważ może być pyszną alternatywą dla żurku.
ZOBACZ TAKŻE: Czym się różni barszcz biały od żurku? Ta zupa powinna pojawić się na wielkanocnym stole
Zupa wielkanocna zamiast żurku
Dawniej na wschodnich terenach Polski, a także na Litwie, Białorusi i Ukrainie, popularne były proste, ale esencjonalne zupy na bazie octu i mięsnego wywaru. W przeciwieństwie do żurku czy barszczu białego nie dodawano do niej zakwasu ani śmietany, ponieważ jej wyrazisty smak pochodził z octu i ostrego chrzanu. Można rzec, że była to prawdziwa "chłopska" zupa, która potrafiła rozgrzać i nasycić na długo.
Tak już się przyjęło, że żurek to klasyczna wielkanocna zupa, ale warto spróbować czegoś innego. Oto przepis na dawną kresową zupę na bazie octu, jajek, wędliny i chrzanu. Kiedyś była popularna na wschodzie Polski, a dziś może stać się wyjątkowym daniem na świątecznym stole. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko:
- 1,5 litra bulionu
- 2–3 łyżki octu
- jajka ugotowane na twardo
- 200 g kiełbasy (np. białej, parzonej lub wędzonej)
- 150 g wędliny (np. szynki lub boczku)
- 2 łyżki tartego chrzanu
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie? W takiej postaci są najzdrowsze
Przygotowanie:
- przygotuj bulion (może być warzywny), a następnie dodaj pokrojone w kostkę szynkę oraz kiełbasę
- dodaj ocet, starty chrzan oraz przyprawy
- zagotuj i podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Ta zupa to świetna alternatywa dla klasycznego żurku. Jest intensywna, kwaśno-pikantna i sycąca, czyli doskonała na wielkanocne śniadanie. Skusisz się na powrót do korzeni i dawnych tradycji rodzinnych?