Jak zrobić dobrą kawę mrożoną w domu? To banalnie proste! Dzięki naszej recepturze będziesz cieszyć się smakiem, jak z prawdziwej restauracji. Po szarej i ponurej zimie, przyszła w końcu pora na ciepłe słoneczne dni, a my zamiast gorącej herbaty z malinami lub dyniowego latte, mamy ochotę na coś zimnego. Lemoniada, shake, lody, granita, bubble tea i oczywiście mrożona kawa! Polacy kochają kawę nie tylko ze względu na jej smak, ale również za działanie pobudzające. W gorące dni, gdy picie gorącej kawy może wydawać się niezbyt atrakcyjne, kawa mrożona staje się doskonałą alternatywą. Taki napój charakteryzuje orzeźwiający smak i kremowa konsystencja, która doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Czego chcieć więcej? Kombinacja schłodzonej kawy, mleka i lodu tworzy napój o idealnej temperaturze do ochłodzenia organizmu. Jak zrobić kawę mrożoną w domu? Przepis jest naprawdę prosty.
ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego nie można pić kawy z mlekiem? Dietetycy są tego samego zdania
Przepis na kawę mrożoną w domu
Jak się robi Ice Latte? Kawa mrożona to doskonały sposób na orzeźwienie w ciepłe dni. Oto prosty przepis, który pozwoli Ci przygotować pyszną i orzeźwiającą kawę mrożoną w zaledwie kilka minut.
Składniki na kawę mrożoną:
- ulubiona kawa
- mleko krowie lub roślinne
- cukier
- kostki lodu
- opcjonalnie bita śmietana, starta czekolada do dekoracji
Przygotowanie kawy mrożonej:
- Zacznij od zaparzenia kawy i schłodzenia jej w lodówce (jeśli nie masz czasu na chłodzenie, zaopatrz się w kostki lodu).
- Następnie w blenderze umieść schłodzoną kawę, mleko, cukier oraz kilka kostek lodu.
- Zblenduj napój wysokich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a kawa stanie się gładka i kremowa.
- Przelej kawę mrożoną do szklanki.
- Opcjonalnie udekoruj wierzch bitą śmietaną i posyp czekoladowymi wiórkami lub kakao.
- Podawaj natychmiast i delektuj się orzeźwiającym smakiem kawy mrożonej.
ZOBACZ TAKŻE: Pij taką kawę, a szybko schudniesz. Kilogramy polecą w dół
Jak zrobić kawę mrożoną w domu bez blendera?
Kawę mrożoną można zrobić również bez użycia blendera. Wystarczy do szklanki wrzucić kostki lodu, dodać zimne mleko, porcję zaparzonej kawy i wszystko wymieszać. Kawę mrożoną idealnie pije się przez słomkę!