Spożywanie produktów po terminie ważności, może mieć negatywne skutki dla naszego organizmu. Możemy się zatruć, mieć gorączkę, bóle brzucha, biegunkę, a nawet nudności i wymioty. Nie należy to do najprzyjemniejszych dolegliwości, a wręcz przeciwnie - zatrucie pokarmowa może nas bardzo osłabić i wymęczyć. Aby tego uniknąć należy przestrzegać kilku prostych zasad. Po pierwsze bardzo ważne jest przetrzymywanie produktów spożywczych w odpowiednich warunkach i temperaturze. Po drugie należy myć warzywa i owoce, a co ciekawe nawet jajka przed wbiciem ich na patelnię. Trzecią istotną zasadą jest zwracanie uwagi na to, co napisane jest na opakowaniu. Mówimy tutaj o formułkach należy spożyć przed oraz należy spożyć do. To drugie oznaczenie jest bardzo ważne i wymaga bezwzględnego przestrzegania, ponieważ w innym wypadku może dojść do poważnych zatruć pokarmowych.
ZOBACZ TAKŻE: Domowy zamiennik maggi. Nie dość, że jest zdrowszy, to jeszcze dużo smaczniejszy
Produkty bez terminu ważności
Jeśli chcemy być zdrowi i czuć się dobrze, musimy przestrzegać terminów ważności produktów spożywczych. Jednak czy wiedziałeś, że są artykuły, które w ogóle nie posiadają terminów ważności? Tak, to nie żart. Właściwie przechowywane mogą posłużyć nam przez lata i nie dojdzie do żadnego zepsucia, ani po spożyciu zatrucia pokarmowego. Poniżej zamieszczamy Wam listę jakie produkty nie mają terminu ważności:
- miód - czy wiedziałeś, że miód nie ulega zepsuciu? Po jakimś czasie może zmienić się ewentualnie jego kolor i konsystencja, a wszystko dlatego, że dochodzi do krystalizacji. Oczywiście skrystalizowany miód możemy przywrócić do jego początkowej konsystencji w tzw. kąpieli wodnej
- ocet - kolejnym produktem o którego datę ważności nie trzeba się bać jest ocet. Produkt ten nie psuje się dzięki naturalnemu kwasowi, a na dodatek może stanowić konserwant dla innych produktów spożywczych i być świetnym detergentem w sprzątaniu
- cukier - czy wiedziałeś, że cukier chroniony przed wilgocią może być przechowywany wiele lat? Jedynie co może się z nim stać to może się "zbrylić", ale zawsze będzie do spożycia. Cukier tak jak ocet jest świetnym konserwantem
- sól - podobnie jak cukier, sól też nie może się zepsuć i jest nie tylko doskonałą przyprawą wzbogacającą smak potraw, ale także sprawdzonym konserwantem. Sól zabezpiecza przed rozwojem drobnoustrojów i absorbuje wodę
- biały ryż - przechowuj ryż w suchym i chłodnym miejscu, a nic z nim się nie stanie. To kolejny produkt, który nie ma prawa się zepsuć i mimo upływu czasu jego wartości i smak, są cały czas zachowane. Uwaga! Tylko i wyłącznie biały ryż jest produktem, który się nie psuje. Inaczej jest w przypadku brązowego ryżu, który ma w swojej łupince olejki eteryczne oraz więcej wilgoci. Oznacza to, że brązowy ryż szybciej się psuje i można przechowywać go nie dłużej niż pół roku.
Polecany artykuł: