Znudził Ci się rosół i schabowe? Masz ochotę na inny niedzielny obiad? Jeśli tak, przychodzimy z pomocą! Niedziela to dzień, który wielu z nas zarezerwowało na relaks, rodzinne spotkania i oczywiście wyjątkowe dania. W tym wolnym dniu warto więc przeznaczyć trochę czasu na stworzenie kulinarnego majstersztyku, którym można delektować się w spokoju i w gronie najbliższych. Nie da się ukryć, że w niedziele na stole w wielu polskich domach pojawia się rosół i schabowe. Polacy lubią w ten dzień zjeść także mielonego z buraczkami lub upiec ćwiartki kurczaka. Jeśli jednak znudziły Ci się tradycyjne dania, które co tydzień lądują na Twoim talerzu - przychodzimy z pomocą i przedstawiamy propozycje na niedzielne dania.
ZOBACZ TAKŻE: Uwielbiasz schabowe? Ten patent z durszlakiem przy smażeniu kotletów będzie bardzo pomocny!
Pomysł na niedzielny obiad
Co zrobić na obiad w niedzielę? Taką zagwozdkę co tydzień ma każda pani domu. Tradycyjny rosół to klasyka polskiej kuchni niedzielnej, jednak może stać się już monotonna. Jako pierwsze danie warto zaserwować zupę krem z białych warzyw i podać taką zupę z grzanką. Idealnym rozwiązaniem zamiast rosołu jest też zupa cebulowa, albo zupa z serków topionych z pulpecikami i smażonym porem na maśle. Jakie mięso zrobić na niedzielny obiad? Nie samą zupą żyje człowiek. Oto nasze propozycje na mięsne dania w niedzielę:
- devolay z frytkami i surówką colesław
- bitki z szynki wieprzowej z sosie własnym z gotowanymi ziemniakami i sałatą masłową ze śmietaną
- gulasz węgierski podawany z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi
- spaghetti bolognese posypane parmezanem
- pulpety w sosie pieczarkowym
- kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym
- kopytka dyniowe z sosem śmietanowym, szpinakiem baby i kurczakiem
- pulpety w sosie koperkowym
- kurczak pieczony na soli, podawany z pieczonymi łódeczkami i surówką z czerwonej kapusty
- chili con carne
- gołąbki bez zawijania
- siekane kotleciki z kurczaka, sera, pieczarek, cebuli podawane z sosem czosnkowym do ryżu
- kurczak w sosie curry z pieczarkami
- roladki z indyka nadziewane suszonymi pomidorami, podawane z ziemniakami i surówką z marchewki i pora
- gnocchi z indykiem w pomidorach
- duszone żeberka
- lasagne bolognese
- krokiety z mięsem podawane z barszczykiem czerwonym
- kotlety mielone nadziewane pieczarkami
- filet z indyka nadziewany pieczarkami, polany sosem pieczeniowym
- kurczak z mieszanką chińską podawany z ryżem
- kurczak w sosie słodko-kwaśnym podawany z ryżem
- szarpana wieprzowina, podawana z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
- bigos podawany z ugotowanymi, gniecionymi ziemniakami
- skrzydełka podawane z sosem czosnkowym
- potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym
- pulpety cielęce
Polecany artykuł: