Polacy zajadają się tą rybą, ale w innych krajach jest zakazana. Chociaż nie ma ości, to cieszy się nie najlepszą sławą

2024-11-15 11:26

Dietetycy zalecają, by jeść ryby. Dostarczają one unikalnych składników odżywczych, które trudno znaleźć w innych produktach. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nie każda ryba jest jednakowo zdrowa. Wybór odpowiednich gatunków jest kluczowy, aby uniknąć ryzyka związanego z zanieczyszczeniami czy niską jakością hodowli. Chociaż Polacy chętnie sięgają po tę rybę, to na świecie nie cieszy się ona najlepszą reputacją.

Stoisko rybne

i

Autor: Pixabay.com

Dietetycy i specjaliści od żywienia zalecają, by jeść ryby dwa razy w tygodniu, ponieważ są one cennym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów. Trzeba jednak pamiętać o tym, że ryba jest rybie nierówna, a niektórych gatunków należy wręcz unikać, mimo iż są one dostępne w sprzedaży i to właściwie na każdym stanowisku rybnym. Zdarza się, że kuszą cenami lub wygodą, bo nie posiadają ości, a tym samym łatwiej się je spożywa. Jednym z gatunków ryb, które warto ograniczać lub unikać, jest panga. Chociaż Polacy zajadają się nią na potęgę i traktują raczej jako rarytas w swoim menu, to w niektórych krajach, takich jak Stany Zjednoczone czy Włochy, jest ona zakazana. Dlaczego? Kluczowa okazuje się niska jakość hodowli. 

Wędkarze zamiast ryby złowili egzotycznego żółwia

Zobacz: Tak poznasz, że ryba na pewno jest świeża. Kilka wskazówek dla kupujących, na które lepiej zwracać uwagę!

Panga to ryba, po którą nie warto sięgać

Panga cieszy się wielką popularnością w Polsce ze względy na swoją niską ceną i łagodny smak. Mięso pangi jest białe, delikatne, nie odstrasza zapachem i co przede wszystkim skłania do jej zakupu - nie posiada ości, przez co łatwo ją zjeść. Dlaczego zatem na świecie budzi spore kontowersje? We Włoszech i Stanach Zjednoczonych jej sprzedaż jest zakazana! Panga jest rybą o niskiej zawartości tłuszczu, ale ma również mniej kwasów omega-3 w porównaniu do ryb morskich, takich jak łosoś czy makrela.

Kluczowa jest kwestia hodowli. Panga jest głównie hodowana w Azji Południowo-Wschodniej, szczególnie w Wietnamie, w deltach Mekongu. Warunki hodowli mogą się różnić, ale w przeszłości pojawiały się raporty o zanieczyszczonych wodach i stosowaniu antybiotyków oraz chemikaliów, przez co reputacja pangi mocno ucierpiała. Dodatkowo hodowle mogą prowadzić do zanieczyszczenia wód i wpływać negatywnie na lokalne ekosystemy. Wybór tej ryby powinien być zatem świadomy, z uwzględnieniem certyfikatów potwierdzających jej jakość i zrównoważoną hodowlę. Warto jednak sięgnąć po inne, zdrowsze gatunki.

Źródło: Polacy zajadają się tą rybą, ale w innych krajach jest zakazana. Chociaż nie ma ości, to cieszy się nie najlepszą sławą