Orzechy to nieodzowny element zdrowej i zróżnicowanej diety. Dzięki imponującej ilości cennych składników odżywczych zaliczane są do grupy tzw. superfoods, czyli pokarmów o wyjątkowo bogatym składzie i dobroczynnych właściwościach. Wystarczy niewielka porcja orzechów dziennie, żeby organizm otrzymał solidną dawkę niezbędnych witamin i pierwiastków, a także solidną porcję energii. Oto odmiany orzechów, które warto mieć w domowej spiżarni - doskonale sprawdzą się jako samodzielna przekąska albo dodatek do sałatek, owsianki, musli, deserów czy wypieków.
Orzechy włoskie
Niegdyś ulubiona przekąska naszych babć i dziadków, przez wiele osób kojarzona z okresem Bożego Narodzenia. Orzechy włoskie to wciąż jeden z najzdrowszych i najcenniejszych gatunków orzechów. Nie bez powodu kształt ich skorupy i samego orzecha przypomina mózg. To właśnie ten gatunek bardzo korzystnie wpływa na procesy poznawcze, sprzyja zapamiętywaniu i wspiera układ nerwowy. Ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy włoskie polecane jest osobom uczącym się.
Orzechy nerkowca
Wytrawni smakosze z pewnością docenią ten gatunek za kremowy, lekko maślany smak. Nerkowce (zwane też orzechami cashew) świetnie sprawdzają się jako przekąska oraz dodatek do słodkich i słonych dań. Na ich bazie można śmiało przyrządzać sosy, dressingi, batony energetyczne czy zdrowe wypieki. Orzechy nerkowca dostarczają witaminy C, witamin z grupy B, a także witamin E i K. To także świetne źródło magnezu, potasu, fosforu i wapnia.
Orzechy macadamia
Wyborny smak tych orzechów o australijskim rodowodzie sprawia, że są częstym dodatkiem do sałatek, wytrawnych dań i deserów. Można śmiało dodać je także do owsianki, gdyż stanowią cenne źródło energii. Orzechy macadamia dostarczają witamin z grupy B, żelaza, magnezu, fosforu i manganu. Gatunek ten zawiera także dużo aminokwasów i fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu, wspierają układ sercowo - naczyniowy i zapobiegają miażdżycy oraz groźnym chorobom serca.
orzechy ziemne (arachidowe)
Choć potocznie nazywamy je orzechami, arachidy zaliczane są do roślin bobowatych i jak sama nazwa wskazuje, rosną w ziemi. Z dietetycznego punktu widzenia są jednak równie cenne i zdrowe, a miłośnicy orzechowych przekąsek doceniają także ich walory smakowe. Orzechy ziemne mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów, a dodatkowo dostarczają organizmowi niacyny, potasu, błonnika oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. To także cenne źródło przeciwutleniaczy, dlatego warto jeść je regularnie.