Jesienne poranki bywają chłodne, szare i deszczowe, dlatego śniadania o tej porze roku powinny nie tylko dostarczać energii, ale też rozgrzewać organizm i poprawiać nastrój. Ciepłe, sycące posiłki to sposób na zdrowy start - zwłaszcza, gdy temperatura za oknem spada. Warto sięgać po produkty sezonowe, bogate w witaminy i minerały, które wspomogą odporność i dodadzą energii na cały dzień.
Sycąca owsianka
Jej ciepła, kremowa konsystencja idealnie rozgrzewa, a dodatki w postaci orzechów, nasion czy owoców sezonowych, jak jabłka, gruszki czy śliwki, dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Dodaj do owsianki cynamon lub imbir, aby wzbogacić jej smak i rozgrzać organizm.
Jajecznica, czy omlet?
Pyszna jajecznica z dodatkiem ulubionych sezonowych warzyw to kolejna propozycja, która sprawdzi się w jesienne chłody. Jej smak wzbogacą pomidory, papryka lub szpinak, a ty zyskasz zastrzyk cennych witamin i minerałów.
Alternatywą dla jajecznicy może być smaczny omlet w jesiennym wydaniu. Do roztrzepanych jajek dodaj dynię. To prawdziwa królowa jesieni i choć w botanicznej klasyfikacji jest owocem, to świetnie sprawdza się jako dodatek do wytrawnych dań. Omlet z dynią, doprawiony odrobiną imbiru i gałki muszkatołowej, to jesienne śniadanie mistrzów!
Tosty na ciepło
Kanapki nie muszą być nudne - mało tego, mogą stanowić pyszne, pełnowartościowe danie na start. Tosty z pełnoziarnistego chleba, posmarowane masłem orzechowym i udekorowane plasterkami bananów oraz posypane odrobiną kakao, będą nie tylko smaczne, ale również sycące i rozgrzewające. Masło orzechowe dostarcza zdrowych tłuszczów, które wspomagają koncentrację i dają długotrwałą energię.
Kasza jaglana na mleku
O zdrowotnych właściwościach kasz wiadomo nie od dziś. Warto przekonać się do niech właśnie teraz, kiedy organizm potrzebuje więcej ciepła, energii i cennych składników odżywczych. Proponujemy rozgrzewającą kaszę jaglaną z pysznymi dodatkami. Wyjątkowy smak kasza zyska dzięki orzechom oraz pieczonym owocom sezonowym - jabłkom, gruszkom oraz śliwkom, a także odrobinie miodu. Kasza jaglana działa rozgrzewająco i wspomaga oczyszczanie organizmu, a jej neutralny smak daje duże pole do popisu podczas kuchennych eksperymentów.