JESIEŃ NA TALERZU

Najlepsze zupy na chłodne dni. Rozgrzewają, dostarczają cennych składników odżywczych i są naprawdę pyszne! [przepisy]

2024-10-01 22:21

Rozgrzewają, sycą, dostarczają błonnika, witamin i minerałów. Zupy to nieodłączny element jesiennego menu. Te ugotowane na bazie sezonowych warzyw są najzdrowsze i najbardziej wartościowe. Nie przepadasz za zupami? Przetestuj nasze przepisy - ich smak na pewno cię zachwyci!

Jesień to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia w postaci rozgrzewających posiłków, które dostarczą energii i poprawią odporność. Ciepłe dania, a zwłaszcza zupy, doskonale rozgrzewają od środka, a do tego dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych. W obecnym sezonie sklepowe półki uginają się pod ciężarem apetycznych dyń, buraków, marchwi i innych warzyw, które będą świetną bazą do jesiennych zup.

Marzy ci się talerz pysznej, parującej zupy? W tym artykule znajdziesz wiele kulinarnych inspiracji na jesienne obiady.

Dlaczego warto jeść zupy jesienią?

Zupy to idealny sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin i minerałów w okresie, gdy wybór świeżych produktów jest znacznie mniejszy. Talerz gorącej zupy także świetnie rozgrzewa w chłodne, deszczowe dni. Taki posiłek jest lekkostrawny, a jednocześnie sycący. Duża ilość błonnika to zasługa warzyw, które dostarczają także witamin, minerałów, a także antyoksydantów - nieocenionych strażników naszej odporności.

To jednak nie koniec zalet regularnego spożywania zup. Mało kto wie, że talerz ciepłej zupy pobudza krążenie i pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę ciała. Taki posiłek doda ci energii, a także wzmocni odporność i poprawi samopoczucie.

Pomysły na zdrowe, rozgrzewające zupy

Krem z dyni z imbirem i kurkumą

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Dynię obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj imbir i kurkumę, chwilę podsmaż. Dodaj dynię i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Na koniec zblenduj zupę na gładki krem, dodaj mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z odrobiną oliwy i prażonymi pestkami dyni.

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Składniki:

  • 5 średnich buraków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • śmietana lub jogurt naturalny do podania

Przygotowanie:

Buraki i marchewkę obierz i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie w garnku podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj upieczone buraki i marchewkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez 15-20 minut. Na koniec dodaj ocet jabłkowy, dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu.

Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i curry

Składniki:

  • 2 średnie bataty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Obierz i pokrój bataty. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i curry. Smaż przez kilka minut. Następnie dodaj bataty i zalej bulionem. Gotuj do miękkości (około 20 minut), po czym zblenduj na krem. Na koniec dodaj mleczko kokosowe, dopraw do smaku solą i pieprzem.