Tradycja wypiekania mazurków sięga kilku wieków wstecz. Przywędrowały one do Polski prawdopodobnie z Turcji lub z kuchni wschodnich, a z czasem zostały zaadaptowane przez polskie gospodynie jako świąteczny specjał. Mazurek stał się symbolem zakończenia Wielkiego Postu, czasu wyrzeczeń i prostych potraw. Po 40 dniach skromnej diety, mazurek - słodki, bogato zdobiony, pełen bakalii, lukru i kremów, był wyrazem radości z nadchodzącego Zmartwychwstania. Ciasto jest kruche i zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jego dekoracje nawiązują do wiosny i religijnej symboliki: pojawiają się kwiaty, baranki, krzyże czy napisy "Alleluja".
ZOBACZ TAKŻE: Nie lubisz mazurka? Oto inne najlepsze ciasta na wielkanocny stół
Mazurek pistacjowy z malinami - przepis
Dziś trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez czegoś słodkiego, a mazurek stał się prawdziwą tradycją. Jednak czy wiesz, że niesamowitym hitem tegorocznej Wielkanocy może być mazurek pistacjowy? Polacy oszaleli ostatnio na punkcie pistacji i dubajskiego kremu. W sklepach królują lody pistacjowe, czekolady z pistacjami, pistacjowe pączki, a nawet ciasta z ich dodatkiem. Ten orzechowy smak podbił serca i podniebienia, dlatego zamiast pistacjowego sernika, mają ochotę na pistacjowego mazurka. Ciasto idealnie będzie komponować się też z malinami, dlatego owoce te mogą być dodatkiem i fajnym przełamaniem smaku. Oto przepis na mazurka o smaku pistacjowym.
Składniki na kruchy spód:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła (zimne)
- 100 g cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 3 żółtka
Masa pistacjowa:
- biała czekolada
- 100 g pasty pistacjowej
- 250 g mascarpone
- do posypania pistacje niesolone, maliny lub konfitura malinowa
Przygotowanie:
- Zagnieć mąkę, masło, cukier puder, żółtko i wodę na kruche ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremkę (np. prostokątną). Nakłuj widelcem, piecz 20–25 min w 180°C - aż się zarumieni. Ostudź.
- Mascarpone i pastę pistacjową ubić mikserem do podwojenia objętości. Wylej masę na ostudzony spód (wcześniej możesz posmarować spód konfiturą malinową), delikatnie rozsmarować.
- Górę posypać startą białą czekoladą, ozdobić posiekanymi pistacjami i (jeśli nie posmarowaliśmy spodu konfiturą), posypać malinami liofilizowanymi lub świeżymi.
ZOBACZ TAKŻE: Sernik baskijski, czyli idealnie ciasto na Wielkanoc. Influencerki już polecają go swoim obserwatorkom