Mięso mielone, ryż, kapusta i sos pomidorowy. Cieknie ślinka? Nam tak! Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań obiadowych w Polsce. Często panie domu przyrządzają je na domowe imprezy lub robią w weekend więcej, by obiadu wystarczyło na kilka dni. To dość popularna czynność, w końcu stanie przy garach zajmuje trochę czasu, a jak za jednym razem można ugotować obiad na kilka dni, to czemu nie! Przygotowanie tradycyjnych gołąbków nie należy do najszybszej czynności, ale na szczęście powstała ich uproszczona wersja - gołąbki bez zawijania. Kapustę po prostu się sieka, łączy pozostałe składniki i wszystko razem dusi. A co powiesz na coś jeszcze prostszego i równie pysznego jak gołąbki?
ZOBACZ TAKŻE: Sałatka do obiadu z kapusty pekińskiej. Oto propozycje na surówki obiadowe z majonezem i bez
Kotlety mielone na kapuście - nowoczesne "gołąbki"
Zamiast zawijać mięso w kapustę, wystarczy przekroić główkę młodej kapusty na plastry. Następnie nasze talarki lekko opłukujemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i na wierzchu układamy kotlet mielony, który później polewamy sosem i zapiekamy. Taki obiad smakuje jak gołąbek, wygląda obłędnie, a robi się go w mgnieniu oka. Oto przepis, który pochodzi z TikToka Ani Sowy:
SKŁADNIKI:
- 800 g mięsa mielonego
- Sól pieprz
- Cebula
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka czosnku
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Młoda kapusta
- Łyżka oleju do posmarowania kapusty
SOS:
- Duży jogurt naturalny
- Łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- Świeży koperek
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso doprawiamy przyprawami, dobrze wyrabiamy. Kapustę kroimy w plastry/talarki. Cienko smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem. Na to kładziemy cebulę pokrojoną w plastry. Następnie wykładamy mięso mielone i zabieramy się za sos ze składników podanych wyżej. Mięso smarujemy sosem. Pieczemy w 180* przez 45 minut. Gotowe.
Poniżej zamieszczamy również przepis w formie wideo, jak zrobić kotlety na kapuście. Smacznego!