kotlet

i

Autor: zdjęcie poglądowe AI

pomysł na obiad

Lubisz gołąbki ale za dużo z nimi roboty? Spróbuj tych kotletów na kapuście

2025-06-04 15:30

Gołąbki to danie, które często serwowane jest w polskich domach na obiad. W połączeniu z pomidorowym sosem są przepyszne, jednak jak dobrze wiemy - z gołąbkami zawsze jest sporo roboty. Jeśli należysz do osób, które lubią dobre i szybkie obiady, ale jesteś również fanem gołąbków, mamy dla Ciebie przepis na kotlety mielone na kapuście.

Mięso mielone, ryż, kapusta i sos pomidorowy. Cieknie ślinka? Nam tak! Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań obiadowych w Polsce. Często panie domu przyrządzają je na domowe imprezy lub robią w weekend więcej, by obiadu wystarczyło na kilka dni. To dość popularna czynność, w końcu stanie przy garach zajmuje trochę czasu, a jak za jednym razem można ugotować obiad na kilka dni, to czemu nie! Przygotowanie tradycyjnych gołąbków nie należy do najszybszej czynności, ale na szczęście powstała ich uproszczona wersja - gołąbki bez zawijania. Kapustę po prostu się sieka, łączy pozostałe składniki i wszystko razem dusi. A co powiesz na coś jeszcze prostszego i równie pysznego jak gołąbki?

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

ZOBACZ TAKŻE: Sałatka do obiadu z kapusty pekińskiej. Oto propozycje na surówki obiadowe z majonezem i bez

Kotlety mielone na kapuście - nowoczesne "gołąbki"

Zamiast zawijać mięso w kapustę, wystarczy przekroić główkę młodej kapusty na plastry. Następnie nasze talarki lekko opłukujemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i na wierzchu układamy kotlet mielony, który później polewamy sosem i zapiekamy. Taki obiad smakuje jak gołąbek, wygląda obłędnie, a robi się go w mgnieniu oka. Oto przepis, który pochodzi z TikToka Ani Sowy:

SKŁADNIKI:

  • 800 g mięsa mielonego
  • Sól pieprz
  • Cebula
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Łyżeczka czosnku
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Młoda kapusta
  • Łyżka oleju do posmarowania kapusty

SOS:

  • Duży jogurt naturalny
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • Świeży koperek
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Mięso doprawiamy przyprawami, dobrze wyrabiamy. Kapustę kroimy w plastry/talarki. Cienko smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem. Na to kładziemy cebulę pokrojoną w plastry. Następnie wykładamy mięso mielone i zabieramy się za sos ze składników podanych wyżej. Mięso smarujemy sosem. Pieczemy w 180* przez 45 minut. Gotowe.

Poniżej zamieszczamy również przepis w formie wideo, jak zrobić kotlety na kapuście. Smacznego!

Quiz wiedzy o wsi. Czy wiesz co to jest loch, ganek i spichlerz?
Pytanie 1 z 10
Co to jest loch?