Szakszuka
Jeżeli znudziła ci się tradycyjna jajecznica, mamy wyborny zamiennik rodem z Bliskiego Wschodu. Szakszuka to jajka gotowane na patelni z pomidorami, papryką, cebulą i mieszanką orientalnych przypraw. Zaletą tej potrawy jest szybkość przygotowania – właściwie robi się sama. Szakszukę możesz serwować ze świeżym pieczywem skropionym oliwą z oliwek. Spróbuj, a gwarantujemy, że stracisz dla niej głowę.
Bliny
Z Bliskiego Wschodu kierujemy się w głąb Rosji, bo właśnie z tamtych rejonów wywodzą się bliny – najsmaczniejsze placuszki śniadaniowe. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest mąka gryczana (może być zmieszana z mąką pszenną lub żytnią), mleko, masło oraz drożdże. Przygotowanie blinów jest trochę czasochłonne, dlatego to idealne śniadanie na wolny dzień. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron i serwujemy z ulubionymi dodatkami. Wybornie smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.
Francuskie tosty
Marzy ci się śniadanie rodem z paryskich kawiarni? Przygotuj pyszne i niezwykle proste tosty francuskie. Potrzebujesz kilku kromek świeżego chleba na zakwasie (jeżeli chcesz, żeby posiłek miał iście francuski styl, sięgnij po bagietkę). Kromki pieczywa zamocz w roztrzepanym jajku wymieszanym z mlekiem i cukrem. Smaż tosty na rozgrzanym maśle z obu stron. Podawaj na gorąco z syropem klonowym, cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.
Kanapka z awokado i camambertem
A może zdrowa i energetyczna kanapka w stylu śródziemnomorskim? Ten pomysł podsunął nam Michał Korkosz z bloga Rozkoszny. Jak ją przygotować? Podpiecz w tosterze kilka kromek chleba na zakwasie, a następnie skorp je oliwą i natrzyj czosnkiem. Rozgnieć na chlebie kremowe awokado, przykryj je cienką warstwą majonezu, a na samym wierzchu ułóż plastry sera camambert. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i aromantycznymi ziołami. Wyborna kanapka, którą jemy nie tylko na śniadanie!