W maltańskiej serii Tomek postara się rozgryźć większość smakowitych tajemnic wyspy. Spotka się z lokalnymi szefami kuchni, miłośnikami doskonałego jedzenia, farmerami, czy producentami żywności. Już 25 lutego na antenie CANAL+ KUCHNIA rusza kolejna odsłona programu Tomka Jakubiaka. Współpraca stacji CANAL+ z regionalnym biurem Maltańskiej Organizacji Turystycznej w Warszawie zaowocowała możliwością eksplorowania smaków maltańskiej kuchni.
Następnie w rybackiej wiosce Marsaxlokk Tomek będzie podziwiał tradycyjne łódki luzzu, spróbuje słynnej zupy rybnej aliotta odwiedzi najlepszą restaurację z owocami morza, a wieczorem wpadnie do kultowej budki z Fish and chips. Na maltańskiej wsi Tomek pozna Manuelę aktywistkę, założycielkę projektu integrującego lokalnych farmerów organicznych. Wspólnie odwiedzą producenta wyjątkowych kozich serów, wpadną też na ekologiczną farmę przyjaciół Manueli, a wieczorem wszyscy spotkają się na wspólnej kolacji.
Ale na tym nie koniec! Nasz kulinarny przewodnik odwiedzi też przynależną do Malty niewielką wyspę Gozo. Spróbuje tam lokalnego pieczywa ftira wypiekanego w rodzinnej piekarni według stuletniej receptury. Podczas swojego rajdu po wyspie Tomek będzie miał okazje spróbować także sezonowej ryby i uwaga… ciasta z królikiem. Wieczór spędzi w domu jednej z gozańskich szefowych kuchni, z którą przygotują wspólną kolację. Najnowszy program Tomasza Jakubiaka jest wynikiem współpracy Canal+ z regionalnym biurem Maltańskiej Organizacji Turystycznej w Warszawie. Premiera programu JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ już 25.02, nowe odcinki co niedzielę o godz. 12:00 w CANAL+ KUCHNIA oraz w serwisie CANAL+ online.
Kolejność odcinków programu JAKUBIAK ROZGRYZA MALTĘ:
- 25.02 - Valletta
- 03.03 - W rybackiej wiosce (Marsaxlokk)
- 10.03 - Wyspa Gozo
- 17.03 - Na maltańskiej wsi