Jak zachować smak lata na dłużej? Susz, marynuj i rób pyszne przetwory!

i

Autor: FreePik

KUCHNIA

Jak zachować smak lata na dłużej? Susz, marynuj i rób pyszne przetwory!

2024-08-05 15:54

Pyszne, soczyste owoce i aromatyczne warzywa to największe skarby lata. Wraz z początkiem jesieni najbardziej tęsknimy właśnie za ich smakiem, który przywodzi na myśl słoneczne dni i czas wakacyjnej beztroski. A gdyby tak zatrzymać te sezonowe pyszności na dłużej? Przygotuj wyborne przetwory, dzięki którym zamkniesz w słoikach esencję lata!

Beszamel - Przetwory we wrześniu: co na zimę przygotować we wrześniu?

Konfitury, powidła, kompoty, musy, warzywa w marynacie, suszone owoce. Domowe przetwory to niezrównany przysmak, który w chłodne dni przypomni o wakacyjnych chwilach. Dla naszych mam i babć robienie przetworów było obowiązkowym rytuałem, który odbywał się zazwyczaj na przełomie sierpnia i września. Z biegiem lat, gdy sklepowe półki zapełniły się gotowymi produktami, przestaliśmy kultywować tę pyszną tradycję. Warto jednak odkurzyć weki i przypomnieć sobie babcine przepisy na aromatyczny dżem lub pikle, bo przecież nic nie równa się z przetworami własnej roboty. Zacznij już teraz, a gwarantujemy, że lato w twojej kuchni będzie trwało znacznie dłużej.

Suszenie owoców i warzyw

Co zrobić z nadwyżką sezonowych owoców i warzyw, których nie udało się zjeść? Naszą niezawodną metodą jest suszenie. Możesz w tym celu sięgnąć po specjalną suszarkę albo wysuszyć owoce i warzywa na słońcu. To znacznie zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla bakalii ze sklepu. Domowe suszenie odbywa się jedynie przy użyciu wysokiej temperatury, bez środków konserwujących i polepszaczy smaku. Suszone owoce i warzywa zachowują cenne składniki odżywcze, a do tego mają wiele błonnika. Decydując się na ten sposób konserwacji, otrzymasz pyszną i wartościową przekąskę, która będzie cieszyć pełnią smaku.

Co suszyć? Doskonale sprawdzą się w w tym celu maliny, truskawki, cząstki jabłek, gruszka, brzoskwinie, śliwki, morele i wiele innych owoców sezonowych. Do suszenia możesz też wykorzystać warzywa. Pomidory, cukinia, buraki czy suszona włoszczyzna to nieocenione dodatki do wielu dań.

Smak lata w słoiku

Nie wyobrażasz sobie leniwego śniadania bez owocowych przetworów? Zapewniamy, że nawet najbardziej wykwintne powidła przegrywają z domowymi specjałami. Jak przygotować je samodzielnie? To nic trudnego. Sezonowe owoce doskonale sprawdzą się jako baza dla dżemów, konfitur i kompotów. Wystarczy garnek, cukier żelujący i szczelne słoiki, które następnie wypełnisz aromatycznymi przetworami.

Z jakich owoców najlepiej przygotować weki? Podobnie, jak w przypadku suszenia także i tu sięgaj po owoce jagodowe, śliwki, morele, jabłka oraz gruszki. Możesz wzbogacić ich smak odrobiną pomarańczy albo doprawić przyprawami: imbirem, cynamonem lub wanilią. Brzmi pysznie, prawda? Zabierz się do pracy już teraz i ciesz się smakiem lata w chłodne, jesienne dni.